1
U svom domu, u predgrađu San Diega u Kaliforniji, umro kontroverzni pionir rocka
Preminuo Ike Turner!

    WASHINGTON - Kontroverzni pionir rocka Ike Turner umro je u srijedu u 76. godini, u svom domu u predgrađu San Diega u Kaliforniji, objavio je njegov menadžer Scott Hanover, prenose američke TV mreže.


"Preminuo je jutros u svom domu u San Marcosu, u sjevernom dijelu okruga San Diego", izjavio je Hanover koji je vodio Turnerovu glazbenu karijeru.
U prvim izvještajima ne navodi se uzrok smrti.
Turneru, koji je uvršten u ´Dvoranu slavnih rock and rolla´, mnogi istoričari rocka pripisuju autorstvo prve rock ploče - "Rocket 88" iz 1951., koja je značila prekretnicu zbog upotrebe izobličenog zvuka električne gitare.
No, kao i u glavnini njegove karijere, Turner, vrsni gitarist i pijanist, nije bio zvijezda te ploče - snimio ju je njegov band s pjevačicom Jackie Brenston.
Njegova uloga jednog od arhitekata rocka oduvijek je bila zasjenjena predstavom o zavisniku o drogi i brutalnom zlostavljaču supruge Tine Turner, takođe rock ikone.
Ike Turner je u intervjuu Associated Pressu 2001. negirao tvrdnje bivše supruge Tine o zlostavljanju, tvrdeći da je medijski demoniziran i da se zanemaruje njegova istorijska uloga u počecima rock and rolla.
Ove godine djelimično je rehabilitovan, osvajanjam Grammy u kategoriji tradicionalnog blues albuma za "Risin´ with the blues".





Posjeta : 1307