2
Predstavljanje mladih crnogorskih pisaca u Zagrebu
U Crnoj Gori - žene vladaju poezijom!

    Ako u Crnoj Gori muškarci vladaju prozom, žene vladaju poezijom. A žensko pismo u Crnoj Gori je poput crnogorske države: čas je ima, čas je nema", rekla je na početku Revije malih književnosti u zagrebačkoj Booksi crnogorska pjesnikinja s tri knjige Dragana Tripković. Treću je upravo objavila, i to u Hrvatskoj, a bila je uvrštena i u zbirku suvremene crnogorske poezije koju su objavili Antibarbarus, ulcinjska Plima i pulski sajam knjiga.

Britka novinarka

"U američkim filmovima kurve su lijepe. Mi nemamo filmove pa možda zato, ali samo zato, ove naše su nabrekle od dopa, ružne i gadne, i mirišu na snošaj kao na obavezu", piše u pjesmi "Kurve i umjetnici" direktna i britka Dragana Tripković, novinarka podgoričkih "Vijesti". Ona misli da se pjesnici u Crnoj Gori dijele na mlade i stare, a nema visoko mišljenje o inspiraciji o kojoj svi pričaju. Poezija se ili desi ili ne desi. O tome svjedoči samo papir tvrdi.
Ivana Vojvodić, koja se takođe predstavila u Booksi, studira fiziku, bori se protiv HIV, a pjesme piše od djetinjstva. Ne misli da percepcija književnosti zavisi od pola autora. Misli da se oko poezije u C. Gori stvara kritična masa, a tuđu poeziju čita u talasima. Najradije se vraća Antiću kojeg ne svodi samo na "Plavi čuperak". Booksina dobrodošla revija poslužila je i za raspravu o književnim vezama Hrvatske i Crne Gore. A one su impresivne, zahvaljujući Durieuxu i Antibarbarusu, a naposve nedavno preminulom uredniku Albertu Goldsteinu.
Ko je gigant?
I dok iz velike Kine imamo zanemariv broj naslova objavljenih u Hrvatskoj, po broju naslova iz male Crne Gore reklo bi se da je tu riječ o književnom gigantu. Imena Andreja Nikolaidisa, Balše Brkovića, Ognjena Spahića, Dragana Radulovića (odličan roman "Auschwitz cafe") argument su toj tvrdnji. A sada su tu i imena prozaika Nikole Nikolaidisa koji u romanu "Nunavut" piše o spiritualnosti Indijanaca na sjeveru Kanade, a u "Naciji islama" o Malkolmu X, te Vladimira Vojinovića, takođe gostiju revije.




Večernji list

Posjeta : 1715