1
Vrata većine brodvejskih pozorišta zatvorena za posjetioce
Na scenama - štrajk!

    NEW YORK - Zbog štrajka scenskih radnika zaposlenih u većini broadwayskih pozorišta u subotu će njihova vrata za posjetioce biti zatvorena, obavijestili su vlasnici pozorišnih kuća i producenti.

"Zbog štrajka danas neće biti predstava u mnogim broadwayskim pozorištima", obavijestilo je Udruženje američkih pozorišta i producenata na internetskim stranicama www.livebroadway.com.
Štrajk se neće odraziti na rad off-Broadway kazališta, neprofitnih pozorišnih kuća na Broadwayu, te produkcija poput "Mary Poppins" i "Mladi Frankenstein", budući su one potpisale drukčiji ugovor.
Štrajk je uslijedio nakon tromjesečnih pregovora o uslovima rada scenskih radnika koji su o odluci o štrajku glasali 21. oktobra. Nakon što su dobili dopuštenje za štrajk, na newyorške su ulice odlučili izaći u subotu, neposredno prije početka ključne praznične pozorišne sezone. Službenicii sindikata nisu željeli komentarisati informaciju.
Scenski radnici žele se dogovoriti oko novih pravila rada, posebno kad je riječ o nekim posebno zahtjevnim predstavama, o rokovima u kojima scena mora biti postavljena, te o precizno definisanim zadacima koje moraju obaviti. Među pitanjima koja su pokrenuli scenski radnici su i pitanje povrata novca te predujma za otkazane predstave.
Članovi Udruženja američkih pozorišta i producenata, kako piše The New York Times, nagađaju kako bi štrajk mogao potrajati nekoliko dana, no članovi sindikata tvrde kako će štrajkati sedmicama, ako to bude potrebno. Zadnji veliki štrajk koji je ´pogodio´ Broadway dogodio se 2003. kada su muzičari odbili raditi četiri dana.





Posjeta : 1271