2
Počinje 55. međunarodni filmski festival u San Sebastijan
Dominira - evropski film!

    Program 55. medjunarodnog filmskog festivala, koji se u četvrtak otvara u španskom gradu San Sebastijanu, obilježiće raznovrsni žanrovi - od trilera do filma o ratu u Iraku, i dominacija evropske kinematografije.


Vigo Mortensen, Semjuel El Džekson, Ričard Gir i Demi Mur neke su od američkih zvijezda koje će prodefilovati po crvenom tepihu na festivalu koji traje do 29. septembra.
Manifestaciju će otvoriti evropska premijera trilera "Eastern Promises" Kanadjanina Dejvida Kronenberga, priče o ruskoj mafiji u Londonu sa Naomi Vots i Vensanom Kaselom. Taj film je na nedavno završenom festivalu u Torontu dobio glavnu nagradu.
Borba avganistanske djevojčice da pohadja školu tema je filma "Buddha collapsed out of Shame", francusko-iranske koprodukcije osamnaestogodišnje rediteljke Hane Mahmalbaf.
Kao i ranijih godina, u San Sebastijanu će dominirati evropska kinematografija, sa šest od 16 filmova u takmičarskoj selekciji za Zlatnu školjku i retrospektivom skandinavskog filma.
"Battle for Haditha" Britanca Nika Brumfilda govori o američkom prisustvu u Iraku.
Francuski film predstaviće Manuel Poarije, filmom "La maison", sa Seržijem Lopezom, Brinom Salomonom i Barbarom Šulc.
Latinska Amerika imaće manje predstavnika nego što je uobičajeno - samo dva filma, "Encarnacion" Argentinca Anaija Bernerija i "Matar a todos", urugvajsko-čileansko-argentinsku koprodukciju Estebana Šredera.
Aziju će predstavljati dva filma, "Exodus" režisera Panga Ho-Čeuga iz Hong Konga i "Shadows in the Palace" Južnokorejca Medjeunga Kima.
Žirijem će predsedavati američki pisac Pol Oster. Pored Ostera, koji će van takmičarske selekcije predstaviti svoj film "The inner life of Martin Frost", u žiriju će biti španski glumac Eduardo Norijega, italijanska glumica Nikoleta Braski, britanski režiser Piter Veber i iranski reditelj Bahman Gobadi.
Počasnu nagradu dobiće američki glumac Ričard Gir i norveška glumica Liv Ulman, a počast će biti ukazana i pokojnom američkom režiseru Henriju Kingu, koji je umro 1982.





Posjeta : 1177