2
Sukob Sindikata autora i studija velikih producentskih kuća
Najava štrajka trese Hollywood!

    Hollywood bi se uskoro mogao suočiti sa štrajkom ako se do 31. oktobra ne postigne dogovor između sindikata koji zastupa autore i velikih producentskih kuća.


– Strahujem da je sukob između velikih hollywoodskih studija i autora postao prevelik – rekao je Jeffrey Katzenberg, izvršni direktor Dreamworks studija sredinom tjedna na Merrill Lynch Media konferenciji u Los Angelesu.
Prema Katzenbergu, sukob je “dublji nego ikada”, a vremena da se postigne dogovor sve je manje.
Hollywoodski autori, u prvom redu pisci i izvršni producenti, njih oko 12 hiljada, koje predstavlja američko udruženje pisaca, insistiraju da istekom trogodišnjeg ugovora krajem oktobra ne pristanu na automatsko obnavljanje ugovora.
U pregovorima koje već devet sedmica neuspješno vode s udruženjima filmskih i TV producenata autori pokušavaju izmijeniti već decenijama nepromijenjene članovee ugovora o autorskim pravima. Sporno je što autori traže da im se dodatno plate autorska prava za repriziranje serija na TV, za DVD izdanja i internetsku prodaju.
– Bojim se da se sporazum neće postići jer se naša stajališta suviše razlikuju pa ćemo svi biti zahvaćeni štrajkom – zaključuje Katzenberg i dodaje da će Dreamworksu štrajk prouzrokovati velike probleme ako potraje, primjera radi, šest mjeseci.
Tako treba posebno naglasiti da će iz tog razloga kasniti izlazak dvaju potencijalnih blockbustera - trećeg nastavka Kronika iz Narnije i Wolf Mana s Beniciom Del Torom.





Posjeta : 1259