0
"Žudnja, oprez" - najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji
"Zlatni lav" opet - Angu Liju!

    Film tajvanskog reditelja Anga Lija "Žudnja, oprez" (Lust, caution) osvojio je "Zlatnog lava" za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.


"Vi ste za mene sedam samuraja, hvala vam na pomoći, to je velika čast", rekao je Li zahvaljujući se sedmočlanom žiriju nakon što mu je direktor festivala Marko Miler uručio nagradu.
Li je drugog "Zlatnog lava" osvojio samo dvije godine nakon što je isto priznanje dobio za film "Planina Broukbek".
Film "Žudnja, oprez" je erotsko-špijunski triler snimljen po romanu Ajlin Čang, a radnja filma odigrava se u okupiranom Šangaju tokom Drugog svjetskog rata.
Li je još rekao da svoju nagradu posvećuje švedskom režiseru Ingmaru Bergmanu, koji je umro u julu u 89. godini.
"Srebrnog lava" za najboljeg reditelja osvojio je Brajan De Palma za film "Redacted", ostvarenje koje je šokiralo publiku u Veneciji zbog brutalnh scena u kojima američki vojnici siluju i ubijaju četrnaestogodišnju iračku djevojčicu i njenu porodicu.
Nagradu za najbolju glumicu odnijela je Kejt Blanšet za ulogu u ostvarenju "Nisam tu" (I´m not there), filmu o pjevaču i tekstopiscu Bobu Dilanu, dok je za najboljeg glumca nagrađen Bred Pit za ulogu legendarnog razbojnika u vesternu "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa" (The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford).
Mnogi su očekivali da će nagradu za najboljeg glumca odneti Kejsi Aflek, koji u filmu "Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa" igra Džejmsovog ubicu Forda.
Nagrada za scenario dodijeljena je Polu Lavertiju za film Kena Louča "Ovo je slobodni svet" (It´s a Free World).
Italijanski reditelj Bernardo Bertoluči dobitnik je specijalne nagrade za dostignuća u karijeri.
Njegovi filmovi su, između ostalih, "Poslednji tango u Parizu", koji je bio zabranjen 16 godina u Italiji i "Poslednji kineski car", koji je osvojio devet nagrada "Oskar".
Bertoluči je izjavio da bi volio da može da pomogne svojoj zemlji da bude malo više otvorena. Upitan da li se oseća ambasadorom Italije u svijetu zbog nagrade koja mu je pripala, Bertoluči je kazao da bi radije bio "ambasador svijeta u Italiji".
Specijalnu nagradu žirija ove godine su podijelili američki reditelj Tom Hejns za film "Nisam tu" i francuski režiser tunižanskog porijekla Abdelatif Kešiš za film "La graine et le mulet".
Ruski reditelj Nikita Mihalkov, koji se na venecijanskoj Mostri ove godine predstavio filmom "12", ovogodišnji je dobitnik Lava "za ukupno djelo".
Za najveće otkriće festivala proglašena je francuska glumica alžirskog i tunižanskog porijekla Hafsija Herzi koja je dobila nagradu "Marčelo Mastrojani". Ona je to priznanje dobila za ulogu u filmu Abdelatifa Kešiša "La graine et le mulet".
Ovogodišnja takmičarska selekcija ocijenjena je, inače, kao jedna od najjačih ikada - sa 22 naslova reditelja među kojima su Nikita Mihalkov, Brajan De Palma, Pol Hegis, Ves Enderson, Piter Grinvej, Džo Rajt, Erik Romer i nagrađeni Ang Li.
Kao favoriti za "Zlatnog lava", prije zvanične dodjele, navođeni su filmovi "In The Valley Of Elah" i "Redacted".





Posjeta : 1252