0
Jutros u Rimu, u 71. godini
Umro Luciano Pavarotti

    RIM - Luciano Pavarotti, jedan od najpoznatijih operskih pjevača svijeta, umro je u četvrtak ujutro u 71. godini svom domu u Modeni, objavila je italijanska televizija.


Zdravstveno stanje jednog od najvećih tenora svih vremena Luciana Pavarottija (71), koji je u julu 2006. operisao tumor na gušterači, u srijedu se naglo pogoršalo.
Luciano Pavarotti primljen je u bolnicu u Modeni, na sjeveru Italije, 8. avgusta zbog "groznice", a 25. avgusta je otpušten iz bolnice kako bi liječenje nastavio kod kuće.
Operacija kralježnice početkom 2006., a zatim i gušterače nekoliko mjeseci kasnije, natjerale su tenora da odustane od velike oproštajne turneje tokom koje je trebao održati 40 koncerata diljem svijeta koju je počeo u maju 2004.
Pavarotti je s Joseom Carrerasom i Placidom Domingom činio slavnu pjevačku trojku "Tri tenora".
Ovaj Italijan rođen u Modeni 12. oktobra 1935. odlikovao se izuzetnim glasom, a nastupao je na najvećim svjetskim pozornicama, od milanske Scale do newyorške Metropolitan Opere.
U decembru 2003. oženio se bivšom saradnicom Nicolettom Mantovani koja je bila 30 godina mlađa od njega. Iz tog i prethodnog braka imao je četiri kćeri.





Posjeta : 1175