1
Umro je Maks Rouč, jedan od osnivača modernog džeza
Odlazak legende bibapa

    Umro je Maks Rouč, legengarni bubnjar, jedan od osnivača modernog džeza, muzičar koji je četrdesetih godina prošlog vijeka napravio novu školu sviranja ovog instrumenta.


Preminuvši 16.avgusta, u 83. godini, ostavio je veliki broj poštovaoca i sledbenika koji su svojim izrazima žaljenja i hvale preplavili elektronske medije.
Još kao tinejdžer postao je stalni član mitske njujorške klupske scene, gde je svirao sa legendama svog doba, kao što su Čarli Parker i Dizi Gilespi, i gdje je prepoznat kao jedan od učesnika u razvoju nove, sofisticirane forme džeza koja je postala poznata kao bibap.
Insistirao je na tome, da bubnjevi nisu samo prateći instrument, već punopravni partner u muzičkoj konverzaciji.
Tokom godina nastavio je da izaziva i publiku i sebe, ne baveći se isključivo standardnim orkestracijama, često istupajući iz konteksta koji svijet uopšteno prepoznaje kao džez muziku.
Osnovao je i vodio "dupli kvartet", koji se sastojao od trube, saksofona, basa i bubnja, plus kompletnog žićanog kvarteta.Vodio je ansambl koji se sastojao samo od udarača.
Nastupao je sa avangardnim umjetnicima, sam bez pratnje, pisao je muziku za komade Sema Šeparda, saradjivao je sa video umetnicima, gospel horovima,brejkdenserima,di-džejevima i hiphop muzičarima.
Bio je jedan od prvih koji je muziku iskoristio sa skrene pažnju da rasna pitanja, snimio je, "We Insist! Freedom Now Suite”.
Sedamdesetih godina postao je jedan od prvih džez muzičara, univerzitetskih profesora na Univerzitetu u Masačusecu, a 1988, postao prvi džez muzičar koji je dobio takozvanu "stipendiju za genije", MacArthur Fondacije.





Posjeta : 1290