0
Nova lista milijardera

    Sergej Brin i Lari Pejdž, autorski dvojac kojem svjet interneta može da zahvali na najpopularnijem pretraživačkom sajtu GUGLU, upisali su se u članstvo jednog od najekskluzivnijih klubova na planeti - našli su se na spisku dolarskih milijardera koji svake godine sastavlja specijalizovani magazin FORBS.   

   U odnosu na prošlu godinu, broj milijardera porastao je sa 476 na 587 prije svega, objašnjavaju u magazinu Forbs, zahvaljujući oporavku vrednosti deonica. Na čelu liste je, desetu godinu za redom prvi čovek Majkrosofta Bil Gejts sa nepunih 47 milijardi dolara. Premda je Gejts uvećao svoje bogatstvo za trinaest odsto ono je daleko manje od rekordnih sto milijardi dolara koliko je čovek iza Vindouza vredeo prije pet godina. Drugi na listi je, iz skoro četrdeset tri milijarde razloga sa znakom dolara, investitor Voren Bafet.
    Očevi Gugla, Brin i Pejdž su, maltene socijalni slučajevi među milijarderima sa Forbsovog spiska: nalaze se tek na 552. mestu sa po milijardu dolara svaki. Tu im društvo pravi i autor knjiga o Hariju Poteru Džej Kej Roling. Budući da Forbs bogatstvo meri u dolarima, nedavni skok vrednosti evra u odnosu na američku valutu uslovio je da se na spisku nađe i dvadeset dvoje novih evropskih milijardera odnosno ukupno njih 164. Među njima, je, prije svega zahvaljujući skoku cjena nafte i 25 Rusa.
    Sigurno je međutim da bi jedan od njih, nekadašnji šef kompanije JUKOS Mihail Hodorkovski, sam težak 15 milijardi dolara, više voleo da o svom plasmanu na spisku magazina Forbs čita u uslovima drugačijim od trenutnih - iza rešetaka i pod optužbom za proneveru i utaju poreza.




BBC

Posjeta : 1368