0
Sankcije Americi
Evropska unija zavela kaznene carine za američku robu

    Od 1. marta je poskupjelo oko 1.600 američkih proizvoda, koji se prodaju širom Evrope. To je neposredna posljedica kaznenih carina koje je zavela Evropska unija.
       I to je ujedno protivmjera američkom carinskom zakonu, kojim su omogućene subvencije američkim firmama koje izvoze na evropsko tržište. Svjetska trgovinska organizacija je još prije dve godine donela odgovarajucu presudu s tim u vezi. Potom su Evropska unija i Sjedinjene američke države dugo pregovarali, ali bez rezultata, odnosno, taj zakon o subvencijama je ostao na snazi, pa je Svjetska trgovinska organizacija sada dala zeleno Svjetlo Evropskoj uniji da zavede ove sankcije protiv Sjedinjenih američkih država kako bi primorala Kongres u Vašingtonu da ukine pomenute subvencije. Evropski komesar za trgovinu Paskal Lami kaže:

    "Radi se o tome da pravila moraju da se poštuju. I ja sam danas rekao: onog dana kada se u Sjedinjenim američkim državama usvoji odgovarajuci zakon, sankcije će se ukinuti".
Lami je u Vašingtonu vodio iscrpne razgovore sa poslanicima Kongresa. Jer zbog poreskih subvencija američka preduzeca mogu u Evropi da ponude proizvode po povoljnijim cjenama i time štete evropskoj industriji, koja je bez takve vrste pomoci manje konkurentna na tržištu. Kaznenim carinama se donekle izjednačuju uslovi nastupa na tržištu američkih i evropskih firmi, ali su one prije svega odabrane zbog toga što mogu politicki da nanesu bol. Tako na primer, na listi proizvoda koje se kazneno carine su i artikli od pamuka, a proizvodjaci pamuka u Amirici su one savezne države u kojima Džordž Buš Mladji nije siguran da će ponovo pobediti na predsednickim izborima u novembru.
      Isto tako kaznene carine se odnose na odredjene proizvode od čelika. Štetu od toga ima američka savezna država Ohajo, u kojoj se predvidja neizvesna borba izmedju demokrata i republikanaca. Paskal Lami, medjutim, kaže da bi on rado već sutra ukinuo te sankcije: "S obzirom na naše ukupne trgovinske odnose u kojima se svakog dana napravi obrt od milijardu evra, ovo se ne može nazvati trgovinskim ratom". Prema presudi Svjetske trgovinske organizacije, Evropska unija sme da zavede sankcije koje ce joj doneti dobit od četiri milijarde evra.
    Evropska unija je započela sa kaznenim sankcijama od 5 odsto, ali iz mjeseca u mjesec ta stopa će se povećavati, tako da ce za godinu dana prihod od nje biti blizu pola milijarde. Ne treba zaboraviti ni to da Sjedinjene američke države već godinama zavode kaznene carine za evropsku robu zato što Evropska unija odbija da uvozi meso iz Sjedinjenih američkih država koje sadrži hormone. Američki ministar finansija Džon Snou je vec zahtjevao od Kongresa da brzo reaguje. Medjutim, poslanici oklijevaju. Najzad, veci deo njih ce se prilikom novembarskih izbora ponovo naći na listama i zato oni radije sada dijele poklone, nego što ih uzimaju nazad.




Artur Landver(DW)

Posjeta : 1345