1
Britanski hirurg priprema se za istorijski podvig
Uradiće transplataciju cijelog lica!

    BRITANSKI hirurg Peter Butler priprema se da prvi put u svjetskoj istoriji uradi potpunu transplataciju lica u bolnici Royal Free u Hampsteadu u sjevernom Londonu, objavio je britanski Sunday Times.


Nadobudnog hirurga već je kontaktiralo 29 dobrovoljaca koji su se spremni podvrgnuti operaciji, pri čemu Butler najizglednijeg kandidata za operaciju za sada vidi u mladiću (22) čije je lice ostalo izbrazdano ožiljcima nakon što je stradao u požaru kada mu je bilo samo 10 godina.
"Izbor pravog pacijenta od velike je važnosti." - izjavio je Butler, napomenuvši kako to, osim nekoga ko će fizički moći podnijeti takvu operaciju, mora biti neko ko će moći podnijeti i psihološki udarac kojeg bi mu takva operacija mogla zadati.
Butler čeka konačno odobrenje od Odbora za etiku u njegovoj bolnici, a od kojega očekuje da mu dozvole izvođenje premijerne transplatacije čitavog lica. Svoje će izlaganje o operaciji Butler predstaviti ove sedmice odboru za etiku.
Butler je još 2004. pokušao dobiti odobrenje da izvede ovakvu operaciju na četrnaestogodišnjoj djevojčici iz Irske, no to se nije dogodilo budući su na Kraljevskom sveučilištu engleskih hirurga tada smatrali kako je još prerano za takvu operaciju. Neki su kritičari vjerovali kako je rizik prevelik, dok su drugi postavljali pitanje problema vezanog za identitet, nakon što lice jednog čovjeka bude transplantirano na lice drugog.
Ove godine potencijalna dobrobit ovakve operacije nešto je bolje prihvaćena, pogotovo nakon uspjeha prošlogodišnje djelimične transplatacije lica koja je izvedena na Francuskinji Isabelle Dinoire, a čiji su nos, brada, i usnice zamjenjeni drugima tokom operacije.
U televizijskom intervjuu Dionire (38), a čiji je donji dio lica oštećen nakon što joj ga je odgrizao pas, izjavila je kako se nakon operacije pokušava vratiti normalnom životu te kako se nada da će ovakve operacije u budućnosti biti ljudima poput nje od pomoći.
Odbor za etiku bolnice Royal Free u Hampsteadu ima 60 dana da donese odluku o tomu hoće li Butleru dati zeleno svjetlo za ovakvu operaciju, pri čemu taj period može biti i produžen ukoliko odbor zatraži više informacija o samom postupku.
Butler i njegova ekipa od 30 naučnika proveli su 10 godina istražujući kliničke i psihološke aspekte transplatacije lica. Odbor za etiku Butleru je dao odobrenje da traži potencijalnog kandidata na kojem bi izveo operaciju ukoliko mu bude odobrena.





Posjeta : 1775