2
Kampanja U pograničnom dijelju Njemačke i Austrije
Pomogni svojoj prostitutki!

          Muškarci smatraju da je prostitutka jednostavno stvar koju kupuju. Ali neke su na to natjerane, pa policija traži pomoć. Ako sumnjaju da je prijateljica noći na to prisiljena, mušterije to mogu prijaviti.

      Kampanja Pomogni svojoj prostitutki počinje u maju, prvo u pograničnom području kod Njemačke i Austrije, odakle dolazi najviše ljudi u potrazi za plaćenim seksom.
       Ministarstvo unutrašnjih poslova i Međunarodna organizacija za migraciju (IOM) uvode posebnu telefonsku vruću liniju na kojoj klijenti čeških "ljepotica noći" anonimno mogu prijaviti ako sumnjaju da je prostitutka natjerana na seks.
       "Mnogi muškarci smatraju da je prostitutka jednostavno stvar koju kupuju. Mi ih želimo uvjeriti da je dio djevojaka natjeran na prostituciju", objasnila je smisao kampanje dnevniku Mlada fronta Dnes Lucije Sladkova iz IOM.
       Prostitucija je u Češkoj, prema procjenama Nacionalnog zavoda za statistiku, unosniji biznis nego prodaja droga i šverc cigareta i alkohola.
          Godišnji promet prostitucije u Češkoj je 300 miliona eura, krijumčarenja droge 272 miliona, a šverca cigareta i alkohola 117 miliona eura.
          Za plaćeni seks stranci su u Češkoj tokom 2003. godine, za koju su rađene procjene, potrošili 189 miliona eura, što znači da je svaka prostitutka mogla zaraditi i do 2.400 eura mjesečno.

Posjeta : 291