0
Prvi put u proteklih pet godina porast kamatnih stopa u eurozoni
ECB podigla kamate!

         Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas kamatne stope u eurozoni po prvi put u proteklih pet godina, pridruživši se tako ostalim najvećim centralnim bankama u svijetu u ukidanju vrlo jeftinih kredita nakon što je obnovljen globalni ekonomski rast.

       Oglušivši se na političko nezadovoljstvo da bi skuplje kreditiranje moglo ugroziti krhki oporavak ekonomije eurozone, ECB je podigla ključnu kamatnu stopu za refinansiranje za 0,25 postotnih bodova, na 2,25 posto.
          Valutna tržišta u potpunosti su taj potez uračunala u cijenu eura nakon što je predsjednik ECB Jean-Claude Trichet izjavio prije dvije nedelje da je centralna banka spremna umjereno podići kamatne stope, okončavši tako razdoblje od 2,5 godine rekordno niskih kamatnih stopa u eurozoni.
          Njihov rast poklopio se sa sporim poboljšanjem ekonomije eurozone i povećanim zabrinutostima među globalnim centralnim bankarima oko inflatornih rizika koje uzrokuju skupa nafta i super jeftini krediti.
          ECB je ujedno podigla kamatnu stopu na prekonoćne pozajmice za 0,25 postotnih bodova, na 3,25 posto. Za toliko je porasla i kamatna stopa ne depozite, pa iznosi 1,25 posto. Ta povećanja stupaju na snagu od 6. decembra.





Posjeta : 1791