0
Kineski naučnici otkrili u centru naše galaksije
Gigantska crna rupa!

         Masivan objekat koji se nalazi u centru Mliječne staze, galaksije u kojoj se nalazi Sunčev sistem, gotovo je sigurno divovska crna rupa, objavila je grupa kineskih naučnika u uglednom časopisu Nature.

          Najnovija istraživanja masivnog nevidljivog objekta koji se nalazi u samom centru naše galaksije obavili su naučnici sa šangajskog astronomskog opservatorijuma na čelu s Zhi-Qiang Shenom.
          Dosad se smatralo da je masivni objekt u centru Mliječne staze, poznatiji po imenu Sagittarius A (Sgr A), zapravo nakupina supergustih ostataka "mrtvih" zvijezda, koje se ponekad nazivaju neutronskim zvijezdama. Ali, kineski naučnici tvrde da se gotovo sigurno radi o crnoj rupi nevjerovatne mase.
         Kineski su naučnici u svom istraživanju koristili deset radio teleskopa smještenih širom SAD, koji su zajedno funkcionisali kao ogromna radio antena kako bi detektovali radio talase s ruba Sagittariusa A. Inače, radi se o istraživačkom postupku poznatijem pod nazivom VLBI (Very Long Baselie Interferometry).
       Naime, budući da je Sgr A ima toliku gustoću da zbog gravitacijskog privlačenja ništa ne može "pobjeći" od njega, pa čak ni svjetlost, naučnici su istraživali radio talase koji dolaze s njegovog ruba.
       "Slika" dobijena od radio talasa s ruba objekta Sgr A nudi "čvrste dokaze da se radi o supermasivnoj crnoj rupi", objavili su kineski naučnici u časopisu Nature.
       Budući da je postojanje crne rupe nemoguće doslovce dokazati (jer "gutaju" svaki signal upućen prema njima), radi se o dosad najčvršćem dokazu da se u centru naše galaksije zaista nalazi divovska crna rupa.
       Kineski su astronomi procijenili da su dimenzije crne rupe uporedive s veličinom Zemljine orbite oko Sunca, dok se njena masa procjenjuje na četiri miliona masa Sunca.





Posjeta : 1297