3
Upravljanje svim funkcijama kuće PDA uređajem
Okruženje "na dugme"!

          U samom srcu Berlina, nedaleko od poznatih Brandenburških vrata, decenijama granice između istočnog i zapadnog dijela grada, nalazi se T-Com House, tehnološki vjerovatno najnaprednija kuća na svijetu.T-Com House, kao T-Comova vizija porodične kuće budućnosti, demonstracija je najnaprednijih tehnologija iz domena hardvera, softvera i komunikacija, dostupnih na tržištu, koje je moguće konstruktivno implementirati u svakodnevni život kako bi se stvorilo okruženje u kojem je sve ´na dugme´.

Gotovo je nevjerovatno do koje faze je moguće automatizovati sve aktivnosti vezane za život u kući, a da se istovremeno omogući jednostavnost korišćenja i ´običnim ljudima´, odnosno osobama koje ne vole ili ne žele znati previše o tehnici. Jedna od ideja vodilja, kojima se T-Com rukovodio prilikom realizacije ovog projekta, bila je upravo jednostavnost korišćenja, tako da je svim opcijama moguće ovladati nakon samo nekoliko minuta privikavanja.

´Plug & play´ maksima iskorišćena je do krajnjih granica, tako da kad jednom ovakav sistem implementirate u svoj vlastiti dom, nećete morati voditi brigu o programiranjima, naprednim podešavanjima i sličnim ´nezgodama´ koje sa sobom nosi moderna tehnologija. Jednostavno uzmete daljinski upravljač, kliknete na sličicu koja opisuje radnju koju želite napraviti, a računar i ostali sistemi napraviće kompletan posao.
Upravljanje
Daljinsko upravljanje omogućeno je uglavnom putem PDA ručnih računara, koji s ´ostatkom kuće´ komuniciraju putem WiFi-a. Sučelje za upravljanje vrlo je intuitivno i pregledno, a bazira se na grafičkim elementima koji značajno pojednostavljuju rad. Gotovo sve operacije moguće je izvesti s nekoliko pritisaka ´olovkom´ po ekranu osjetljivom na dodir, što doprinosi jednostavnosti korišćenja.

Ulazna vrata
Svaki posjetilac vašeg doma susrešće se s ekranom osjetljivim na dodir s lijeve strane vrata. Na njemu se nalaze slike ukućana, tako da je moguće personalizirati način na koji će pojedini ukućan biti obaviješten da su mu stigli gosti. Za otvaranje vrata nije potrebno ustajati iz naslonjača, moguće je putem nekog od televizora pogledati ko se nalazi ispred i putem videa komunicirati s tom osobom. Ukoliko vas nema kod kuće, biće te obaviješteni putem PDA računara da neko ´zvoni´ te s osobom popričati putem video poziva. Ukoliko iz bilo kojeg razloga ne odgovorite na ´zvono´, posjetilac uvijek može ostaviti snimljenu video poruku koja će vas dočekati na ´Porodičnoj ploči´.
Post-it papirići su prošlost
Ukoliko ste do sada kao uobičajeno sredstvo komunikacije s ukućanima koristili post-it papiriće ili nešto slično, sada možete unaprijediti ovu tehnologiju. U predvorju kuće nalazi se tzv. ´Porodična ploča´ na kojoj možete ostaviti video poruku svojim ukućanima ili snimiti podsjetnik. Odmah po ulasku u kuću, član porodice kojem je povjeren zadatak odmah će biti obaviješten da ga čeka poruka koju može pogledati na istom ekranu ili na nekom od velikih ekrana u trenucima dokolice.

Telefonija
U kući su ugrađeni i tzv. SIP telefoni (SIP je kratica za Session Initiation Protocol, odnosno mrežni protokol kojim je moguće uspostaviti telefonski razgovor između dva ili više pretplatnika). SIP telefoni podržavaju mogućnost audio i video komunikacije (u visokoj rezoluciji), slanje SMS, faksova, MMS, e-mailova, odnosno svih mogućih vrsta poruka, a na jednostavan način moguće je i kreirati konferencijski poziv s više učesnika. SIP je baziran na mrežama s IP protokolom, tako da je putem njega moguće primati različite obavijesti na koje se možete pretplatiti, poput informacija u prometu, shopping akcija, najnovijih vijesti itd. Naravno, ukoliko vas neko nazove na kućni telefon dok niste kod kuće, poziv uvijek možete preuzeti u svom automobilu ili na PDA uređaju na području pokrivenom signalom bežičnog interneta.

Nadzorne kamere
Unutar kuće na strateškim mjestima postavljene su kamere kojima je cilj nadgledati sigurnost objekta, u slučaju pokušaja provale ili sl. Ugrađena je i kamera za nadzor djece, tako da roditelji mogu u realnom vremenu na PDA računaru ili na nekom od velikih ekrana provjeriti spava li dijete mirno. Nadzor i upravljanje svim kamerama, kao i primanje slike iz ´dječje´ sobe, moguće je i putem bilo koje udaljene lokacije, tako da uvijek možete imati kompletan uvid u sve što se događa. Spomenimo još da ukoliko čujete da ´nešto šuška´ negdje u kući uvijek tamo možete poslati Aibu (pas robot), koji ima kameru i koji će umjesto vas pogledati što se događa.
Multimedija
Besprijekoran dizajn i tehnička savršenost kao nužnost su nametnuli ugradnju najkvalitetnijih LCD i plazma televizora kojih u kući ima desetak, a od kojih neki služe za surfovanje internetom ili gledanje filmova, dok su drugi u funkciji upravljanja drugim uređajima. Pojam medija za multimedijalne sadržaje, poput CD ili DVD, ovdje je u potpunosti nepotreban, cjelokupni sadržaj dostupan je na internetu i putem streaminga. Upalite li TV, direktnno ste spojeni na internet i nudi vam se baza filmova koje možete preuzeti, a televizijski program putuje istim kanalima. Svi video sadržaji dostupni su u HDTV standardu, odnosno prikazu slike koja je kvalitetom višestruko bolja od dosadašnjeg standarda. Isto vrijedi i za audio zapise - kompletna ponuda dostupna je na internetu, na preuzimanje se zbog vrlo širokog pristupa ne čeka, a pjesme je moguće pohranjivati i u lokalnu bazu podataka, tako da su jednom preuzete pjesme uvijek dostupne.

U vremenu digitalizacije zanimljiv je i koncept E-Papera, koji je ovdje primijenjen u obliku elektronskih novina, tako da uvijek imate pristup svim novinskim izdanjima na nekom od televizora, koji su u formi klasičnih novina, tako da za vrijeme brijanja, pripremanja doručka ili u pauzi između filmova možete prolistati sva najnovija izdanja. Osim brojnih televizora dostupan je i projektor, koji je diskretno skriven na stropu kuće, a platno se automatski spušta prilikom njegovog paljenja. Platno se nalazi u prostoru između trpezarije i dnevnog boravka, tako da zavisno od mjesta na kojem se nalazite, može birati na kojoj strani želite da se projektuje slika.

Kuća brine o vašem raspoloženju
U svakoj prostoriji u kući nalazi se bijela kocka sa šarenim tačkama na bridovima, a svaka boja označava jedno raspoloženje. Okrenete li kocku na stalku, zavisno od vašem raspoloženju, kuća će se potpuno prilagoditi vašem trenutnom emotivnom stanju, što znači da će prilagoditi svjetla, muziku i video sadržaje potrebama vašeg duha. Nalazi li se u kući istovremeno više ukućana različitog raspoloženja, svaki od njih u svojoj sobi može uživati u razumijevanju kuće za svoje stanje.

Kućanski uređaji
Osim što se velika većina njih može spojiti ´barem na internet´, svi kućanski uređaji izrazito su sofisticirani i napredni. Najveće simpatije privukao je japanski Sonyjev psić Aibo, robot koji će razumjeti vaš naredbe i ponašati se onako kako vi mislite da bi se trebao ponašati idealan pas. Osim što će osjetiti da ga mazite, lajaće po kući, trčati za loptom, sakrivati svoju kost te vas dočekivati po povratku s posla onako kako vi to želite. Spomenimo još i robota usisavača, perilicu i sušilicu rublja i posuđa, pećnicu, automatizovanu ´napravu´ za peglanje i brojne druge sprave kojima možete pristupiti putem svog ručnog računara i reći im što da rade.

Teretana
Svi uređaji u kući binu se za to da vi imate što manje napora oko pojedinih kućanskih poslova te da možete što više uživati i maksimalno iskoristiti vrijeme za odmor. Fizička neaktivnost nije zdrava, stoga je u kući dostupan i virtualni fitness. Traka za hodanje ili trčanje spojena je na video projektor pa prije treninga možete odabrati kojim gradom ili po kakvoj prirodi želite trčati. Ukoliko izaberete neki grad, naći ćete se na njegovim ulicama među mnoštvom ljudi i automobila te virtualna šetnja može započeti. Sistem će pratiti brzinu kojom hodate ili trčite po traci te će prilagoditi prikaz video sadržaja kako bi doživljaj bio što potpuniji.
Automobil
Za demonstraciju tehnologije opremljen je jedan model Audija TT, koji ima ekran osjetljiv na dodir, a putem kojeg je moguće upravljati elementima kuće na isti način kao da ste u samoj kući. U praksi to znači da ukoliko se nalazite na putu, a zanima vas što se događa u kući, možete se direktnno spojiti na nadzorne kamere, provjeriti curi li voda, je li ostalo upaljeno svijetlo, imate li neželjenog gosta ili jednostavno prilikom parkiranja na prilazu kuće pripremiti sve za svoj glamurozni ulazak: ugasiti alarmni sistem, upaliti svjetla, podignuti rolete, pustiti svoje omiljene pjesme, pokrenuti Aibovo mahanje repom i slično. U automobilu za vrijeme odsutnosti od kuće možete porazgovarati (video pozivom naravno) s osobom koja uzaludno zvoni na kućnim vratima, uputiti koju lijepu riječ Aibu ili podesiti klimatizaciju. Sve to moguće je obaviti i putem ´običnog´ PDA računara spojenog na WiFi hot spot npr. na aerodromu ili s radnog mjesta.

Automatizacija
Brojne funkcije moguće je ne samo automatizovati, nego i povezati, na način da stvorite scenarije u kojima opisujete što od kuće želite u određenim trenucima. Ukoliko izlazite iz kuće, pritiskom na jedno dugme možete pogasiti sva svjetla, isključiti sve uređaje, spustiti rolete i aktivirati alarmni sistem. Ukoliko želite u miru pogledati film, ugasiće se svjetla, aktivirati projektor i isključiti zvono ili telefon; romantične prilike imaju svoj scenarij itd.
Tehnička pozadina
Kako to obično biva, ukoliko je neka tehnologija jednostavna za korišćenje, znači da je njena tehnička pozadina vrlo kompleksna i zamršena. U ovom slučaju naglasak je na međusobnoj sinergiji tehnologija zadržavanjem maksimalne kompatibilnosti među uređajima. Cijeli sistem sastoji se od velikog broja tehnologija, različitih vrsta uređaja i bezbroj aplikacija koji zajedničkom integracijom kreiraju izuzetno snažan sistem, koji je izrazito moćan, ali i prilagodljiv. Osim hardvera, koji je djelo Siemensovih stručnjaka, cijeli koncept zapravo se zasniva na snazi interneta, odnosno na mogućnostima koje nudi širokopojasni pristup te bežični internet. Iako veliku većinu stvari koje smo u kući vidjeli za sada još ne možemo kupiti u slobodnoj prodaji, prve akcije s nekim mogućnostima na tržištu će biti dostupne već sljedeće godine, a kada ih tržište prihvati (a nesumnjivo je da hoće), paralelno s dostupnošću vrlo širokog broadbanda, postaće naša svakodnevica.

Spomenimo još i da je T-Com House postala jedna od glavnih turističkih atrakcija Berlina, svakodnevno se primaju predbilježbe za brojne posjete, a na takmičenje, u kojem su traženi dobrovoljci za četverodnevni boravak u kući, prijavilo se nekoliko desetaka hiljada ljudi. T-Comovim inženjerima i stručnjacima ovo je bio pravi test upotrebljivosti kuće, jer su birani ljudi različitih profila, a na stalno otvorenoj liniji za tehnička pitanja zaprimljeno je tek nekoliko pitanja, što znači da su nakon polusatne ´obuke´ svi mogli koristiti većinu naprednih opcija u kući.
http://www.t-com-haus.de











Posjeta : 1364