2
Revolucionarno
Odobreno presađivanje ćelija fetusa!

          Američka kancelarija za kontrolu hrane i prehrambenih proizvoda odobrila je prvo presađivanje matičnih ćelija fetusa u ljudski mozak. Presađivanje će biti obavljeno na djeci oboljeloj od rijetke genetske bolesti (Battenova bolest), a ako bude uspješno otvoriće put liječenju mnogih neuroloških bolesti.

          WASHINGTON - Kancelarija za kontrolu hrane i ijekova izvijestila je da ljekari Medicinskog centra Instituta u Stanfordu mogu početi s primjenom postupka na šestoro djece sa Spielmeyer-Vogt-Sjogren-Battenovom bolesti (Battenova bolest). Riječ je o degenerativnoj bolesti od koje djeca u ranijim fazama postanu slijepa, nijema i paralizovana, a zatim i umiru.
          Ćelije koje će biti presađene u ljudski mozak su matične ćelije ljudskih embriona starih jedan dan. To su nezrele nervne ćelije koje će, kada sazriju postati dio potpuno formiranog mozga. Formirane ćelije mozga ranije su presađivane oboljelima od Parkinsonove bolesti i žrtvama moždanog udara, ali ovo je prvi put da će biti obavljena transplantacija nezrelih ćelija mozga.
          Uzrok Battenovoj bolesti je defektni gen, koji onemogućava proizvodnju enzima potrebnog mozgu kako bi se riješio otpada ćelija. Tako dolazi do nakupljanja otpada, koji uništava zdrave ćelije, a većina oboljelih umire prije puberteta.





Posjeta : 1507