2
Minijaturna vozila dimenzija svega nekoliko atoma
"Kola" od molekula!

         Prema pisanju na News.comu, istraživačima na Institutu Rice u SAD uspjelo je napraviti minijaturna vozila dimenzija svega nekoliko atoma. Radi se zapravo o vrlo složenim molekulima koje se ponašaju poput vozila. Kreću se na "kotačima" a njihovim pogonom i smjerom kretanja može se upravljati električnim poljem i drugim sredstvima.

       Za sada već postoji nekoliko vrsta nanovozila: jedno koje vozi preko tankog sloja zlata, nano-kamion koji na sebe može natovariti neke druge molekule te vozilo koje James Tour, profesor hemije na Institutu, naziva "Mini Cooper". Dimenzija je 2*2 nanometra, a dolazi i u verziji sa šest kotača.
       Ideja iza istraživanja koje traje preko osam godina je da se naprave molekuli koji će služiti kao alati u hemijskim procesima kojima će se stvarati mikroprocesori ili druge slične komponente. Trenutni način izrade maski za procesore i samih procesora jetkanjem je izuzetno skup, pa istraživači rade na tome da taj postupak pojeftine i svedu ga na osnovne hemijske reakcije, poput pretvaranja vode u led pod odgovarajućim spoljnim uslovima. Za razliku od jednostavnih reakcija koje u sebi uključuju svega nekoliko različitih tipova molekula, stvaranje kompleksnih struktura zahtijeva pomoćne molekule poput ovih "nanovozila" koje će sudjelovati u procesu.
       Prema Touru, eksperimentalni rezultati rada s nanovozilima biće objavljeni iduće godine, a tada se planira i vozilo na fotonski pogon. U tome bi slučaju fotoni koji predstavljaju najmanju jedinicu svjetlosti, padali na lopatice minijaturne strukture i pokretali nanovozilo.







Posjeta : 1329