1
Spektakl u Malmeu
Å vajcarska je - pobjednica Evrovizije!

    Å vajcarska je pobjednica Evrovizije, a njihov predstavnik Nemo donio im je treći trijumf na evropskoj sceni. Muzički spektakl u Malmeu, finale 68. Pjesme Evrovizije.
Švajcarska je do pobjede došla u napetom finalu nakon glasova publike, a pobjednik Nemo bio je prvi i nakon glasanja nacionalnih žirija. Ukupno je dobio 591 poen.

Hrvatska je bila druga, dok je Srbija zavrÅ¡ila na 17. mjestu. Finale u Malmeu proteklo je uz niz kontroverzi. U prvom redu, u pitanju je diskvalifikacija predstavnika Holandije Josta Klajna, nakon čega je u konkurenciji ostalo 25 učesnika.
To su bili predstavnici Å vedske, Ukrajine, Njemačke, Luksemburga, Izraela, Litvanije, Å panije, Estonije, Irske, Letonije, Grčke, Velike Britanije, NorveÅ¡ke, Italije, Srbije, Finske, Portugalije, Jermenije, Kipra, Å vajcarske, Slovenije, Hrvatske, Gruzije, Francuske i Austrije.
Bilo je napeto do samog kraja, jer je nakon glasova publike Hrvatska izbila na prvo mjesto. Ipak, Nemo je dobio dovoljno glasova od publike da bi mogao da zadrži vodeću poziciju, imajući u vidu da je dobio najviÅ¡e glasova od nacionalnih žirija.
00:31

Nakon glasanja nacionalnih žirija, Å vajcarska je na prvoj poziciji. Srbija je 12 poena dala Hrvatskoj. Odlučivaće glasovi publike.

00:20

Å vajcarsko vođstvo sve veće. Francuska izbija na drugo mjesto. Italija je 12 poena dala upravo Å vajcarskoj. Žiri iz Finske takođe daje maksimalan broj bodova Å vajcarskoj.

00:14

Pristiglo je pola glasova nacionalnih žirija, vodi Švajcarska. Mnogo toga još može da se promijeni, ništa nije izvjesno.

00:12

Povećava se Å¡vajcarsko vođstvo. ČeÅ¡ka je dala 12 poena Ukrajini, Malta Å vajcarskoj, a Hrvatska Portugaliji.

00: 11

Publika je zvižducima dočekala glasove Izraela, čija se predstavnica javila iz Jerusalima. Izraelski žiri je najveći broj bodova dodijelio Luksemburgu.
Pristižu rezultati nacionalnih žirija, zasad je Å vajcarska u vođstvu. Druga je Italija, priličan broj bodova otiÅ¡ao je i Hrvatskoj, Irskoj i Portugalu.
Glasanje je završeno.
Iako se Å¡vedski članovi grupe ABBA, koja ove godine obilježava 50 godina od pobjede na Evroviziji nijesu pojavili na ovogodiÅ¡njem događaju, na sceni su se naÅ¡li njihovi hologrami.



rtcg

Posjeta : 51