1
“Pad u raj” u bioskopu “Kultura”
Rat lucidnog patriote

       Priča govori o dogadjaima koji su zadesili našu zemlju 1999 godine, ali kroz vizuru jednog lucidnog patriote, igra ga Lazar Ristovski, koji sasvim sam, pokušava da riješi rat. Možda bi se moglo reći da se radi o crnohumornoj priči. Ipak, ona u velikoj mjeri, oslikava karakter čovjeka ovog podneblja, kad se nadje u bezizlaznoj situaciji, a život traži rešenja i izlaze. Na ovaj ili onaj način. Kod našeg junaka je to bilo – na NJEGOV način.

Rediteljska eksplikacija


       Zgrada na kojoj je podignut Pad u Raj sastoji se od nekoliko spratova:

1. SPRAT

       Na prvom spratu je Tempo. Na tom spratu živi brza priča o bizarnom srpskom ludaku koji je oborio Avaks sa krova svoje kuće jer ga je nerviralo što njegova sestra pozira pilotima neprijateljskog aviona. On otima pilota i ne zna šta bi s njim. Pilot pokušava da pobegne na različite načine, ali ne uspeva. Na kraju, pilot se spasava, a priča se završava srećnim krajem.

       Brz tempo, mnogo kratkih scena, mnogo kratkih kadrova. Saspens, pa akcija, uz nekoliko melodramskih pauza. Sve to u 90 minuta, nula, nula.

2. SPRAT

       Na drugom spratu je Atmosfera. Na tom spratu, kao tepih na podu, rastvorena je mapa Balkana: jedan dan mira i sto godina rata. Ovakva “klima” porodila je glavne junake. Autodestruktivne, iracionalne, sulude. Oni ne znaju kada je to počelo. Njihov gen je star koliko i njihova civilizacija. Samo u nekome sa strane, kao u vremenskom ogledalu, oni mogu naslutiti kako su izgledali nekada, pre Potopa. Zato sa neba dolazi drugi glavni junak. Iz neke potpuno druge civilizacije. On će, dakle, naslutiti šta sve može biti, a oni će videti kakvi su mogli ostati.

3. SPRAT

       Na trećem spratu je Ideja. Pre svega ideja o prepoznavanju kao osnovi prijateljstva. Dva glavna junaka prepoznaju sopstvene nevinosti u ratnom okruženju. Američki pilot je instrument nečije zamisli; srpski buntovnik je žrtva nečije zablude. Dovedene u sukob, ove dve nevinosti će roditi emociju, prijateljstvo. Prepoznaće se. Zato se film završava optimistično. On otvara nadu da će ogroman broj nevinih, na kraju, ustati protiv malog broja bahatih.

4. SPRAT

       Na četvrtom spratu je nešto što je veće od ideje - to je Ljubav sama. Čista i izvorna, ljudska. U ovom filmu nema istinskih negativaca, sem onih koji su potrebni dramaturgiji. Ljubav izmedju dva glavna junaka, ljubav izmedju pilota i devojčice, i njene majke, ljubav bake prema strancu, ljubav junaka prema Beogradu...

       Sve su to “smešne ljubavi” našeg nežnog filma.

POTKROVLJE

       U potkrovlju je Žanr. Naš film je komedija apsurda.

KROV

       A šta je na krovu zgrade Pada u Raj? Ništa posebno: par dimnjaka i nekoliko antena.

       Zadatak ovih antena je da emituju pozitivnu energiju i optimizam našeg filma.

       Jer, kako to kaže glavni junak u filmu, mi se svi nadamo (i mi koji ovaj film stvaramo) da će uskoro doći dan kada ćemo ponovo postati ono što smo nekada bili.

       Zbog toga sve ovo i radimo.




Miloš Radović, scenarista i reditelj

Posjeta : 2318