1
Nenad Čanak, bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine, u emisiji "Znam da znaš" Gradske TV"
Popisom bi da Crnu Goru - upišu u "srpski svet"

- Plašim se da bi popis u Crnoj Gori trebao da posluži da se kroz nacionalnu pripadnost građana pokaže da Crna Gora politički pripada ‘srpskom svetu’ koji je suštinski jedna maketa ruskog sveta, ocijenio je bivši lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak u emisiji “Znam da znaš” na Gradskoj RTV.
Kako navodi, ko ne zna šta je “ruski svet”, neka pita u Gruziji, Jermeniji, Azerbejdžanu i naravno u Ukrajini.

Neka pita zašto su sve bivše zemlje Sovjetskog saveza koje su mogle od Estonije, Letonije i Litvanije bezglavo pojurile da postanu članice NATO-a da bi bile sigurne na svojoj teritoriji. Aktuelni Kremlj vidi bivši Sovjetski savez kao veliku Rusiju sa lažnim imenom čijim su raspadom nastale nezavisne države, ustvari pobunjeni delovi nečege što je ruska istorijska teritorija. Vrlo sličan narativ je u Srbiji, gde se praktično Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Kosovo i neki delovi Hrvatske smatraju pobunjenim teritorijama unutar velike Srbije koja se sticajem okolnosti zbog dnevno političkih razloga zvala Jugoslavija “, ističe Čanak.
Riječ je o, kako smatra, poznatom scenariju zbog kojeg će svi ispaštati ako se ne prepozna.
” Ako se ne shvati da je smena DPS i njegovih saradnika dobra za demokratiju ali katastrofalna za Crnu Goru i njenu evropsku i demokratsku budućnost,” napominje Čanak.
To je, upozorava, dio istog paketa i u Bosni i Hercegovini.

- Dodik je uspeo ono što ni Karadžić nije, a to je da potpuno homogenizuje stanovništvo severo-istočne Bosne i Hercegovine u smislu da osim par časnih pojedinaca nema nikoga ko razmišlja na nivou lojalnosti sopstvenoj državi. To je sve pokušaj formiranja iznova i iznova velike Srbije pod izgovorom ” ruski svet” koja bi trebala da se sastoji od Srbije, Kosova, Crne Gore, Republike Srpske i ako bi se što još šta uštinulo ovde ili onde- kaže Čanak.
Hrvatska je, navodi, očigledno otpisana od tog velikosrpskog projekta.
- U odnosu na Hrvatsku, ima jedna bitna razlika. Crna Go ra je mala i dovoljno je falsifikovati nešto ovih sa pravom glasa ekstremistima iz Srbije i BiH i time pomeriti izborne rezultate na ovu ili onu stranu. Crna Gora je zbog toga specifična jer je najmanja bivša federalna jedinica bivše Jugoslavije. Ta njena veličina ima svoje prednosti i mane. Prednost je da može brzo da se razvije i da se pomeri na svom evroatlanskom putu, ali mana što može brzo sa njega i da se skine “, kaže Čanak.
I upravu tu leži priča o popisu u Crnoj Gori koji je jedan od gorućih tema a, prema ocjeni Čanka, trebalo bi da bude administrativna stvar.




Posjeta : 94