0
Predsjednik Vlade Crne Gore sastao sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj
Očekuje novi - finansijski zamajac!

          - U razvoju ekonomije i dostizanju evropskih standarda Vlada u velikoj mjeri oslanja na podršku međunarodnih partnera koji su u prethodnom periodu dali, i dalje daju, konkretan i vidljiv doprinos razvoju crnogorskog društva. Doprinos EBRD je ogroman, posebno u sektoru drumskog i željezničkog saobraćaja, energetike, malih i srednjih preduzeća. Nadam se da će ova naša intezivna komunikaciju dati konkretne rezultate te da ćemo imati prilike da u februaru na Investicionom samitu, zajednički rekapituliramo ono što je urađeno i svjedočimo dobrim, opipljivim rezultatima - istaka je predsjednik Vlade Crne Gore proofesr Zdravk Krivkapić u razgoovoru sa predsjednicom EBRD Odil Reno-Baso.

- Dosadašnji rezultati rada Vlade, u samo 200 dana rada, daju nam za pravo da vjerujemo da se mnogo brže možemo primaći standardu najrazvijenijih zemalja Evrope. Ima razloga za optimizam - kazao je premijer Krivokapić. Premijer je naglasio da je usvajanjem budžeta Vlada stvorila uslove za brži ekonomski oporavak uz stabilizaciju javnih finansija, kao jednog od glavnih preduslova ukupne ekonomske održivosti - ukaza je Krivkapić.
Predsjednik Vlade Crne Gore, ističući dosadašnju izrazitu orjentisanost državne ekonomije ka turizmu i stranim investicijama, istakao je da ovogodišnji, ljetnji rezultati u sektoru turizma ulivaju realnu nadu da će reformska Vlada na čijem je čelu, dobiti potreban finansijski zamajac, kako bi u globalno izazovnom nastupajućem periodu, očuvali socijalnu sigurnost i stabilnost sistema finansija, te stvorili mogućnost za jačanje raznovrsnijeg malog i srednjeg biznisa.
- Vlada ima zadatak da Crnu Goru učini drugačijom i ekonomski razvijenom. Iako je Vaša dosadašnja podrška Crnoj Gori bila izdašna, mi očekujemo još jaču potporu, kako bi mogli da realizujemo sve započete i planirane projekte. Crna Gora mora postati sasvim dostupna zemlja i pogledu drumskog saobraćaja. Nama auto – put nije potreban samo zbog turizma, već zbog trećeg projekta, a to je Luka Bar. Ako imate takvu luku a ne koristite je, to nije dobro ni za Crnu Goru ni za ostatak Evrope. Ono što mi vidimo kao najveći potencijal Luke Bar jeste kontejnerski saobraćaj - rekao je premijer.
- Želimo da pomognemo vašoj zemlji i da Vas podržimo tokom ekonomskog oporavka. Podrška je svakako potrebna, naročito u ovim teškim vremenima za sve. Moram da Vam zahvalim i izrazim zadovoljstvo zbog napora koje preduzima Vaša Vlada kako bi oporavila nacionalnu ekonomiju. Kao što znate, mi smo orjentisani na pomoć privatnom sektoru, kao i na infrastrukturne projekte koji svim građanima mogu život učiniti kvalitetnijim - kazala je Baso.
Predsjednica EBRD – a istakla je prirodne potencijale koje posjeduje Crna Gora, a koji tek treba da budu iskorišćeni. Baso je izrazila zainteresovanost za projekte u oblasti energetike, naročito za one koji su okrenuti vjetro i solarnoj energiji i EBRD je spremna da pruži značajnu podršku.





Posjeta : 418