1
Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava video porukom čestitao Međunarodni dan vjerskih sloboda
Raznolikost da - čuvamo i slavimo!

- To je vrlo važno i značajno za Crnu Goru s obzirom na to da vjerska raznolikost koja postoji u Crnoj Gori je i kulturna i običajna raznolikost, to je ujedno i bogatstvo Crne Gore, i mi smo svi, a naročito Vlada opredijeljeni da do kraja tu raznolikost čuvamo i slavimo, a ne da njome manipulišemo i da je zapostavljamo - naglasio je ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić u video poruci kojom je građanima čestitao Međunarodni dan vjerskih sloboda.

Ministar se u svom obraćanju osvrnuo i na dešavanja tokom protekle godine, koja su kako je rekao, vrlo važna jer smo imali prliku da vidimo koliko može biti opasna i za građane frustrirajuća politička manipulacija ili još gore zloupotreba vjerskim pravima i slobodama. Takođe, prošla godina je pokazala koliko je zajedništvo građana i njihov odlučan stav da mirnim putem brane svoja vjerska prava i slobode bitan.
- Taj stav doveo je do toga da smo na početku ove godine pred potvrđivanjem Zakona o slobodi vjerospovijesti po drugi put, na početkom jedne nove ere a to je era u kojoj će vjerska prava i slobode biti u potpunosti zaštićeni, a same crkve i vjerske zajednice slobodne u svom vjerskom životu i u svojim poslovima bez ikakvog miješanja sa strane izvršnih organa vlasti i u tom smislu slobodne da se razvijaju i da žive onako kako to njihova autonomna pravila i vjerski obredi nalažu - poručio je Leposavić.
On je kazao da je 15. januar zato datum koji služi da nas podsjeti na to koliko su zajedništvo, tolerancija i suživot između različitih a opet i sličnih vjerskih zajednica i crkava važni i da to treba da bude opredjeljenje svih nas kao građana. Opredjeljenje Vlade je u tom pravcu nesumnjivo i do kraja programa će istrajavati upravo na tome da ono što su prava i slobode vjerskih zajednica i vjernika budu ispoštovani i unaprijeđeni.
- Dijalog koji je počeo između predstavnika izvršne vlasti sa jedne i vjerskih zajednica sa druge strane će biti nastavljen i postaće manir. Ova Vlada i ovo ministarstvo želi da na dnevnom i sedmičnom nivou ima ono što se zove stalni i kontinuirani dijalog po ugledu na neke druge zemlje razvijenije u ovom pogledu i ovoj sferi ljudskih prava, tako da nijedno pitanje nikada ne može da ostane niti ispod stola niti zaboravljeno, odnosno da nijedan interes i nijedno pravo građanina ili vjernika ne bude zaboravljeno. Sigurni smo da je to najbolji put da u budućnosti ono što je ogroman potencijal i ogromno bogatstvo Crne Gore bude zaista prepoznato i unaprjeđeno na dobrobit svih građana - zaključio je Leposavić .
Posjeta : 29