1
Bošnjačka stranka osuđuje revanšističku politiku nove Vlade
Vlast želi da - “istraži” Bošnjake!

       - Bošnjačka stranka osuđuje revanšističku politiku nove Vlade usmjerenu prema političkim neistomišljenicima, kao i prema Bošnjacima i pripadnicima drugih manjinskih naroda, kojoj svjedočimo posljednjih dana", poručuju iz Bošnjačke stranke i pozivaju međunarodne organizacije, ambasade, nevladin sektor, ostale subjekte i sve građane Crne Gore da podignu glas i da daju doprinos u pokušaju očuvanja Crne Gore kao građanske i multietničke države.

Pravci djelovanja apostolske Vlade jasni su od dana njenog formiranja, kada je Bošnjacima u Crnoj Gori upućena nedvosmislena poruka da će biti tretirani kao građani drugog reda, što se potvrđuje iz dana u dan", stiji u saopštenju BS..
Podsjećaju da je Vlada na jučerašnjoj sjednici zatražila hitnu sjednicu Skupštine akcionara „Održavanje željezničkih voznih sredstava“ AD Podgorica, sa zahtjevom o razrješenju Adnana Muhovića, člana Odbora direktora ovog društva.
"Najnoviji drastičan primjer kršenja ljudskih i manjinskih prava jeste jasna politička namjera izdvajanja pripadnika manjinskih naroda kao “mete” za odstrijel. Za Bošnjačku stranku nije problem razrješenje Muhovića, već selektivna primjena zakona i odluka Vlade", poručuju iz BS.
Od ukupno pet članova Odbora direktora, Vlada traži, kako kažu, samo “glavu” jedinog Bošnjaka u Odboru.
- Vjerovatno vodeći se principom da nema Bošnjaka u Vladi, pa ih neće biti ni u ostalim institucijama. Ovo je jasan pokazatelj da nova vlast želi da “istraži” Bošnjake iz institucija države i ekspresno vrati u devedesete godine, kako bi se bošnjačkom narodu osvetila za privrženost demokratskim procesima od referenduma do danas", kažu u BS.
Upozoravaju izvršnu vlast i sve njene konstituente da Bošnjake u Crnoj Gori, kako dodaju, danas niko neće moći da ponižava.
- Kao narod, navikli smo na borbu za slobodu i sačuvaćemo dostojanstvo u našoj državi. Bošnjaci su autohton narod u Crnoj Gori, svoji na svome i biće ovdje do Sudnjeg dana - poručuju iz Bošnjačke stranke.
Crna Gora je, kako kažu, jedino moguća kao demokratska, građanska i multietnička država.
- Koncept jednovjerske Vlade je poguban, anticivilizacijski i antievropski, suprotan principima multietičnosti i najveću odgovornost za dalje ugnjetavanje i diskriminaciju Bošnjaka od danas snose činioci izvršne vlasti, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, potpredsjednikom Vlade Dritanom Abazovićem i predsjednikom Skupštine Aleksom Bečićem - kažu u BS.
Pozivaju američku, njemačku i britansku ambasadu, kao i Delegaciju EU u Crnoj Gori da podignu glas i ukažu na kršenje ljudskih prava.
- Pozivamo i nevladin sektor,da reaguje na klasične primjere političkog i revanšizma na nacionalnoj osnovi - zaključuje se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Posjeta : 18