1
Objelodanila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović
Krivokapić čestitao - neustavni Dan RS!

    Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić čestitao je telefonski predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović čestitao Dan RS, ali bez zvanične objave da je to učinio kao državnik…

To je objelodanila Cvijanović, jer je, kako se čini, Krivokapić želio da sakrije od crnogorske javnosti čestitku koju je uputio povodom neustavnog Dana Republike Srpske, s obzirom da javnost nije obavijestio o čestitki, te je nije, kako to obično čini, objavio čak ni na svom Twiter nalogu.
Premijer Zdravko Krivokapić čestitanjem nestavnog Dana RS- a učinio je neprijateljski čin prema Bosni i Hercegovini (BiH), smatra bivši državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković.
Odgovor na pitanje zašto je to premijer Crne gore uradio pod velom tajne, možda leži u tome što je Dan RS dvjema odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine proglašen neustavnim, Venecijanska komisija svom mišljenju ocijenila “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.
Smatra potrebnim da se uputi izvinjenje institucijama i narodima BiH, dok bi crnogorskom parlamentu, kako kaže, trebalo podnijeti predlog za provjeru povjerenja Vladi Crne Gore.
Komentarišući medijske napise da je Krivokapić telefonom čestitao Dan RS predsjednici Željki Cvijanović, Zeković kaže da je Krivokapić na taj način “iskazao nepoštovanje prema međunarodno priznatoj zemlji i njenim institucijama”.
Podsjećamo, Ustavni sud BiH je 2016. godine, po apelaciji tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno, jer je diskriminišuće u odnosu na građane RS koji nijesu Srbi.
- Međunarodna zajednica, još ranije, jasno je saopštila da je ‘Ustavom BiH nedvosmisleno utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH’. Neprihvatljivo je da se predsjednik crnogorske Vlade miješa u unutrašnja pitanja između dvije grane vlasti u BiH, birajući stranu nepriznavanjem odluke Ustavnog suda BiH - kazao je Zeković.
Povjerenje koje je ukazala Skupština Crne Gore, izborom za predsjednika Vlade, ne podrazumijeva, kaže Zeković, “na bilo koji način da osporava kredibilitet i legitimitet institucija i afirmiše nesprovođeje sudskih odluka druge države”.
Podsjeća da je na regionalnom i međunarodnom planu Crna Gora bila prepoznata po proaktivnosti i jasnoj podršci inicijativama o ljudskim pravima, izgradnji otvorenog društva i građenju dobrih odnosa sa svim susjedima.
´ Dovoljno zabrinjavajući razlozi da se uputi hitno momentalno izvinjenje institucijama i narodima BiH a Skupštini Crne Gore podnese prijedlog za provjeru povjerenja aktuelnoj Vladi - zaključio je Zeković.
Posjeta : 14