2
Odluka Vlade Crne Gore o gašenju "Montenegro airlines" izazvala burne reakci0je
Gašenje kompanije - rizično i nepromišljeno!

             -Ugasiti biznis je jednostavno i brzo, čak i nacionalnu avio-kompaniju. Ali može biti i veoma rizično i nepromišljeno, posebno u zemlji koja četvrtinu svog BDP stvara u turizmu, a koja nije iskoristila ni 50 odsto svojih potencijala u toj djelatnost. Današnja odluka nije izraz takve brige. Prije bih rekao da je riječ o čistom populizmu - prokomentarisao je predsjedn0ik Crne Gore Milo Đukanović današnju odluku Vlade Crne Gore.

   - Apostoli su danas najavili da će da ugase "Montenegro Airlines", i da osnuju novu avio kompaniju sa “nula eura”. Sa nevjerovatnom lakoćom donose odluke teške više stotina miliona eura, bez stručnih analiza, fizibiliti studija, biznis planova, istraživanja tržišta, javne rasprave . I na ovom projektu rade “ tajno , ali organizovano - napisao je na FB profilu lider "PzP" Nebojša Medojević. mkoji je uoči izbora bio u koaliciji sa listom "Za budućnost Crne Gore".

- Sa nevjerovatnom lakocom donose odluke teske vise stotina miliona eur, bez strucnih analiza, fizibiliti studija, biznis planova, istrazivanja trzista, javne rasprave .
I na ovom projektu rade “ tajno , ali organizovano”
Javnost nema pojma koliki ce biti troskovi zatvaranja MA, koliki su dugovi, ko ce platiti dugove, koji model zatvaranja ( likvidacija, preuzimanje, spajanje, stecaj???), sta ce biti sa zaposlenima ?
Apostoli moraju obavjestiti javnost o nalazima fizibiliti studije i analizama slucaja razlicitih modela zatvaranja MA i osnivanja nove kompanije.
Poreski obveznici noraju znati koliko ce sve to da kosta i ko ce to da plati? Da li ce se nova kompanija osnivati sa privatnim parterom , koliko ce biti ucesce drzave???
Sta ce biti sa aerodromima?
Koji su izvori finansiranja i po kojoj cijeni?
I najvaznije analiza rentabiliteta nove kompanije u odnosu na projketovani broj putnika i prihode i rashode.
Nevjerovatna lakoca donosenja odluka koje imaju ogromne posledice po drzavnu imovinu ili javna budzetska sredstva bez ikakvih brojki, proracuna, procjena.
Ako je ideja da drzava preuzme dugove MA i onda da istu komapniju sa ociacenim bilansima, nazovu drugacije , otpuste malo radnika , obezbjede nivac iz budzeta ili daju garancije za kredite i nastave po starom, onda smo dzaba krecili. Neko ce uzeti masne provizije i sve isto.
Opet tajno, netrasparentno, sa mogucim konfliktima interesa , sto opet otvara pitanja korupcije i zastite javnog interesa.
Opet treba da im vjerujemo na rijec, da niko nije uzeo provizije.
- Šta je sljedeće - pita se portparol DPS i poslanik u Skupštini Crne Gore Andrija Nikolić, koji i odgovara:
- Air Serbia u Crnoj Gori sa trobojnim logom?
- Trosak osnivanja nove avio kompanije bice nula eura! Ako u tome uspije nasa “ekspertska Vlada” to ce biti “model” koji ce iz krize izvuci cijelu svjetsku avio industriju...ali mi ovo obecanje vise lici na “ono” Krivokapićevo da se “vjerom mogu pomjerati brda” - primjećuje poslanik SDP Raško Konjević.




Posjeta : 497