1
Predsjednik Crne Goreprimio predsjednicu Jevrejske zajednice
Stran svaki - oblik antisemitizma!

    - Predsjednik Đukanović je ocijenio konstruktivnim djelovanje Jevrejske zajednice u Crnoj Gori i iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom. Podsjetio je na Sporazum o međusobnim odnosima između Vlade i Jevrejske zajednice koji je potpisan još 2011. godine , koji je prepoznat i kao značajan impuls sveukupnim odnosima koje naša država ostvaruje sa Izraelom i međunarodnim jevrejskim institucijama. Predsjednik se osvrnuo na neprolazne vrijednosti slobode i antifašizma koje zajednički baštinimo, apostrofirajući da je Crna Gora država kojoj je stran svaki oblik antisemitizma - saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je danas primio predsjednicu Jevrejske zajednice u Crnoj Gori Ninu Ofner Bokan.

On je iskazao očekivanje da će se višegodišnja tradicija održavanja Mahar konferencije u Crnoj Gori, koja je zbog pandemije Covid19 ove godine izostala, nastaviti naredne godine imajući u vidu njen poseban značaj za jevrejske zajednice na Balkanu i jugoistočnoj Evropi. Predsjednik je izrazio interesovanje za realizaciju projekta izgradnje Sinagoge i Jevrejskog kulturnog centra u Podgorici i iskoristio priliku da neposredno čestita jevrejski praznik Hanuku i iskaže zadovoljstvo prijemom Jevrejske zajednice Crne Gore u Evropski jevrejski kongres.
Predsjednica Jevrejske zajednice Nina Ofner Bokan posebno je zahvalila Predsjedniku za podršku prilikom osnivanja Jevrejske zajednice i pomoć u višegodišnjem sprovođenju njenih aktivnosti. Ona se saglasila sa predsjednikom Đukanovićem i ocjenama da je antisemitizam nepoznanica u crnogorskom društvu i dodala da se u Crnoj Gori Jevreji osjećaju potpuno sigurni kao rijetko gdje u svijetu.
Upoznala je Predsjednika sa aktivnostima na planu organizacije i realizacije Mahar konferencije u narednoj godini, kao i projekcijama vezanim za izgradnju Sinagoge i Kulturnog centra u Podgorici uz poziv Predsjedniku da nakon okončanja njihove izgradnje upali prvu svijeću tokom praznika Hanuke. Zahvalila je predsjedniku za upućene čestitke i prenijela mu srdačne pozdrave predsjednika Evropskog jevrejskog kongresa Moše Kantora.
Sagovornici su obostrano iskazali spremnost da u daljoj saradnji daju doprinos rješavanju pitanja od značaja za Jevrejsku zajednicu i sve njene pripadnike u Crnoj Gori.   
Posjeta : 31