1
Uprkos epidemiološkoj situaciji, Crnogorsko narodno pozorište ne prestaje da radi
Počele probe - za „Đokondu“!

       Iako je zbog trenutne epidemiološke situacije zabranjeno svako javno okupljanje i nije moguće pozorišne predstave izvesti pred publikom, CNP ne prestaje sa radom i pored dvije spremne nove predstave – „Smrt i njeni hirovi“ i „Posjeta“, počinje radom na novoj produkciji.
Počele su čitaće probe za predstavu „Đokonda“ koju po drami Viktora Lodata „Žena koja se igra“, režira crnogorska rediteljka Dušanka Belada.
U predstavi igraju: Zoran Vujović, Slavko Kalezić i Branka Otašević.
Premijerno biti izvedena na Sceni "Studio" u februaru.

Viktor Lodato je nagrađivani amerčki dramaturg i romanopisac. Njegove kratke priče i eseji objavljivani su u zbirkama i časopisima širom Amerike (“The New Yorker”, “The New York Times”, “Best American Short Stories”).
Dobitnik je stipendija Fondacije Gugenhajm i Nacionalne umjetničke zadužbine.
(Guggenheim Foundation and the National Endowment for the Arts).
Rođen je i odrastao u Nju Džerziju.
Dramu “The Woman who Amuses Herself”, napisao je i objavio 2002. godine.
Drama “Đokonda (Žena koja se igra)”, opisuje istiniti događaj – krađu da Vinčijeve “Mona Lize”, 21. avgusta 1911. godine, od strane italijanskog doseljenika, bivšeg radnika u Luvru – Vićenca Peruđe, koji je želio da je vrati Italiji. Kroz različite uglove sagledanja, fragmentarno, putem monoloških scena, drama istražuje razloge posebnosti ovog umjetničkog djela, bavi se odnosom običnog čovjeka i umjetnosti, suprotstavlja principe zakona i ličnog ubjeđenja, prati unutrašnja kolebanja specifičnih karaktera i preispituje pojam i porijeklo patriotizma.
Dušanka Belada rođena je 1996. godine na Cetinju. Godine 2018. diplomirala je na Akademiji umetnosti, odsjek Multimedijalna režija, u klasi profesora Aleksandra Davića, sa kratkim filmom “Zalazak”. Naredne godine završava master studije u istoj klasi sa predstavom “Majka Hrabrost i Ja”, rađene po motivima djela Bertolda Brehta.
Pored režije, bavi se komponovanjem i snimanjem muzičkih spotova. Autorka je cjelovečernjeg mjuzikla “KultuRevolucija: Kosa” premijerno izvedenog u Narodnom pozorištu u Tuzli 2019. godine.
Posjeta : 19