1
Laboratorijski testovi Colgate pokazali efikasnost paste za zube i sredstva za ispiranje usta
Deaktiviraju virus - koji uzrokuje COVID-19!

    Laboratorijska ispitivanja pokazuju da paste za zube koje sadrže cink ili kositar i tečnosti za ispiranje usta s cetilpiridinijevim kloridom (CPC) neutralizuju virus koji uzrokuje COVID-19 za 99,9 odsto.

Studije su dio Colgateovog istraživačkog programa koji uključuje kliničke studije među zaraženim ljudima radi procjene efikasnosti proizvoda za oralnu njegu u smanjenju količine virusa u ustima, što potencijalno usporava prenos virusa COVID-19.
U laboratorijskim ispitivanjima - prva koja je uključivala zubnu pastu - Colgate Total i Meridol pasta za zube neutralisali su 99,9% virusa nakon dvije minute kontakta. Vode za ispiranje usta Colgate Plax, Colgate Total i Colgate Zero bile su slično efikasne nakon 30 sekundi. Studije, završene u oktobru, provedene su u partnerstvu sa Institutom za istraživanje javnog zdravlja Univerziteta Rutgers i Regionalnim laboratorijama za biološku sigurnost.
Rezultati ukazuju da neke paste za zube i sredstva za ispiranje usta mogu pomoći pri smanjenju širenja SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, privremenim smanjenjem količine virusa u ustima. Virus se širi respiratornim kapljicama ili malim česticama koje nastaju kada zaražena osoba kašlje, kija, pjeva, razgovara ili diše, prema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.
- Iako četkanje i ispiranje nisu tretman ili način da se osoba u potpunosti zaštiti od infekcije, oni mogu pomoći u smanjenju prenosa i usporiti širenje virusa, nadopunjujući korist koju imamo od nošenja maski, socijalnog udaljavanja i čestog pranja ruku, ”Rekla je dr. Maria Ryan, Colgateova glavna klinička služba. "U ranim smo fazama naših kliničkih ispitivanja, ali naši preliminarni laboratorijski i klinički rezultati vrlo obećavaju."
Dr. David Alland, šef infektivnih bolesti i direktor Centra za odgovor na COVID-19 i pripravnost za pandemiju, koji je vodio Rutgersovu studiju zajedno sa kolegama Dr. Pradeep Kumar i Riccardo Russo, je rekao: „Iako još uvijek ne znamo kakav je doprinos virusa SARS CoV2 porijeklom iz usta prenošenju COVID-19, pljuvačka sigurno može sadržavati količine virusa koje su uporedive s količinom virusa u nosu i grlu. To ukazuje da bi smanjenje virusa u ustima moglo pomoći u sprečavanju prenosa tokom vremena kada su proizvodi za oralnu njegu aktivni. "
Paralelno s laboratorijskom studijom, na Institutu Albert Einstein u Sao Paulu u Brazilu sprovedena je klinička studija koju je sponzorisao Colgate, a koja je obuhvatila oko 50 hospitaliziranih ispitanika sa COVID-19. Ova studija je pokazala sposobnost određenih Colgate vodica za ispiranje usta da privremeno značajno smanje količinu virusa u ustima. Istraživači planiraju podijeliti svoja otkrića početkom decembra. Dodatne kliničke istraživačke studije o paste za zube i vodama za usta koje podržava Colgate u ranoj su fazi na Rutgersu, Einsteinovom institutu i na Stomatološkom fakultetu Univerziteta Sjeverna Karolina Adams, a u tim je studijama sudjelovalo oko 260 osoba s COVID-19.
- Colgate sarađuje s brojnim istraživačima širom svijeta kako bi proveo klinička istraživanja kako bi istražio potencijal proizvoda za oralnu njegu za smanjenje oralnog virusnog opterećenja kao strategiju smanjenja rizika", rekao je dr. Ryan. "Mislimo da oralna njega mora igrati ulogu u borbi protiv globalne pandemije, zajedno s ostalim preventivnim mjerama."
Kao prvi svjetski stomatološki stručnjak, Colgate je predan vodstvu u znanosti i osiguravanju da se njegovi proizvodi bave zdravstvenim izazovima i zadovoljavaju potrebe potrošača. Za više informacija o efektima oralne higijene na cjelokupno zdravlje i dodatne uvide o maskama i drugim temama posjetite www.colgate.com.
O Colgate-Palmoliveu:

Kompanija Colgate-Palmolive brižna je, inovativna kompanija za rast koja zamišlja zdraviju budućnost za sve ljude, njihove kućne ljubimce i našu planetu.
Fokusirani na oralnu njegu, ličnu njegu, kućnu njegu i prehranu kućnih ljubimaca i dosežu više od 200 zemalja i teritorija, timovi Colgate razvijaju i prodaju zdravstvene i higijenske proizvode i ponudu prehrane kućnih ljubimaca od suštinskog značaja za brendove kao što su Colgate, Palmolive, elmex, meridol , Tom´s of Maine, pozdrav, Sorriso, Speed Stick, Softsoap, Irish Spring, Protex, Sanex, Filorga, eltaMD, PCA Skin, Ajax, Axion, Fabuloso, Soupline i Suavitel, kao i Hill´s Science Diet i Hill´s Diet Prescription Diet.
Colgate želi osigurati održiv, profitabilan rast i vrhunski povratak dioničara i pružiti ljudima Colgate inovativno i inkluzivno radno okruženje. Colgate to čini globalnim razvojem i prodajom proizvoda koji čine život ljudi zdravijim i ugodnijim te prihvaćajući njegove strategije održivosti, raznolikosti, jednakosti i uključenosti i društvene odgovornosti.
Za više informacija o Colgateovom globalnom poslovanju, njegovim naporima da poboljša oralno zdravlje djece kroz svoj program Bright Smiles, Bright Futures i kako Kompanija gradi budućnost za osmijeh posjetite www.colgatepalmolive.com.




Posjeta : 601