0
Izložbom političkih plakata "Pro et contra" otvoreno 28. izdanje Decembarske umjetničke scene - DEUS 2020.
Svi programi - na You tube!

             Izložbom političkih plakata "Pro et contra" slovenačke skupine "Novi Kolektivizam", koji su nastali početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, preko ratnog plakata devedesetih i plakata nastalih prethodne dvije decenije kao kritike neoliberalnog kapitalizma, otvoreno je 28. izdanje Decembarske umjetničke scene DEUS.
Tradicionalnu manifestaciju Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada organizovao je uprkos specifičnim uslovima produkcije kulturno-umjetničkih programa, u vremenu teške epidemiološke situacije. Svi programi prenosiće se putem You tube kanala i društvenih mreža Sekretarijata za kulturu i sport-Podgorica, a realizovaće se u realnom vremenu poštujući propisane epidemiološke mjere.

Pored izložbe Novog Kolektivizma, u Muzejima i galerijama Podgorice biće otvorena 15. decembra izložba Nenada Šoškića Transformacije.
Muzički segment DEUS je urbane profilacije pa ćemo tokom decembra prenositi četiri koncerta snimana na različitim lokacijama Podgorice, a uživo prenošena na kanalima Sekretarijata. Obećavamo fuziju funk-a, jazz-a i eksperimenta. Publici će se predstaviti sastavi Beatz n Rhymes (03.decembar u 20h), Kuhinjazz add 2 (12. decembar u 12h), The Gents (21.decembar u 20h) i premijera Trio Moa Faro (Dušanka Belada, Andrijana Ramović i Marija Mitrović, 24.decembar u 20h)
Premijera predstave "Tri praseta", Stevana Koprivice u režiji Aleksandra Jovanovića zakazana je za 9. u 12, u Velikoj sali KIC „Budo Tomović“. Ova verzija bajke naslanja se na poetiku crtanih filmova sedamdesetih godina prošlog vijeka, čiji su antologijski junaci bili Duško Dugouško, Patak Dača, Pera Kojot i družina. Pomalo antijunaci, a pomnogo sublimati naših mana i vrlina. Ovaj komad, namjenski pisan za Gradsko pozorište u koronarnim uslovima ima ambicije da bude zabavan, da iz zabave priostekne neko pitanje, namijenjen je malim ljudima od tri godine pa još malo više od tri, podjednako kao i njihovim mamama i tatama, dekama i bakama, bez ograničenja u uzrastima.
Gradsko pozorište Podgorica obilježiće Dan pozorišta 27., izvođenjem predstave "Pukovnik ptica", po tekstu Hrista Bojčeva, u režiji Marka Manojlovića.
U okviru književnog segmenta, 07. decembra u 20h na kanalima Sekretarijata moći ćete da pratite promociju Crna Gora u Prvom svjetskom ratu (1914-1916) - Zbornik dokumenata, koju je priredio Milan Šćekić, a izdavač je Biblioteka „Radosav Ljumović“. Zakazane su i dvije promocije Fokalizatora: 10. decembra u 20h Zoran Koprivica Vrteška laži i 22. decembra 20h Sabrane pripovijetke Milovana Đilasa II dio
Promocija knjige "Pisci ne padaju s neba" –zbornika radova Foruma mladih pisaca KIC „Budo Tomović” održaće se u petak, 11. decembra. U šesti zbornik Foruma uvrštene su pjesme i priče koje su nastajale pretežno tokom 2020. godine obilježene epidemijom i karantinom. U okviru Foruma mladih pisaca predstavićemo poeziju Barbara Delać (14.decembar), knjigu pjesama Nikole Ćorac (17.decembar) i prvu samostalnu knjigu poezije Luke Boljevića (23.decembar).
Posjeta : 38