1
Premijer sa predstavnicima ugostitelja
Odložiće otvaranja - do mjera NKT!

    - Treba odložiti najavljeno jednostrano otvaranje ugostiteljskih objekata u gradovima u kojima je njihov rad iz epidemioloških razloga zabranjen, a da NKT do preksjutra sagleda zdravstveno-bezbjednosni i ekonomski efekat važećih mjera - saglasili su se predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i predstavnici Udruženja ugostitelja na sastanku, na kojem je ocijenjeno da su ugostitelji u velikoj mjeri odgovorno poštovali propisane mjere, te da ugostiteljski objekti nijesu primarni uzrok povećanja broja inficiranih koronavirusom.

- Ne treba samo ugostitelji da snose posljedice u situaciji u kojoj se infekcija nije raširila u ugostiteljskim objektima, već je do nje došlo grubim kršenjima na drugim mjestima, posebno u okviru vjerskih okupljanja i obreda – kazao je premijer.
Ocijenjeno je da je osim reakcija iz Uprave policije, izostalo odgovorno i profesionalno postupanje mnogih drugih institucija, koje imaju zakonsku obavezu da sankcionišu prekršaje i krivična djela protiv javnog zdravlja.
- Nažlost, neprihvatljivo je i opasno i ponašanje pojedinih predstavnika nove parlamentarne većine, crkvenih velikodostojnika i dijela zdravstvenih radnika. Politički prvaci nove vlasti, zajedno sa dijelom sveštenstva SPC, osim organizovanja vjersko-političkih okupljanja, i u javnosti su kreirali odnos nepoštovanja naredbi i mjera NKT, što je direktno ugrozilo zdravlje građana – kazao je premijer.
Sa sastanka je upućen poziv vjerskim zajednicama da obustave sva vjerska okupljanja i obrede.
Vlada će do posljednjeg trenutka svog tehničkog mandata iskazivati punu spremnost da nastavi da subvencionira djelatnosti koje trpe štetu zbog mjera protiv širenja koronavirusa.
Sastanku sa predstavnicima udruženja ugostitelja prisustvovali su potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministri finansija Darko Radunović i ekonomije Dragica Sekulić te predstavnici Instituta za javno zdravlje prof. dr Dragan Laušević i dr Senad Begić, direktor Doma zdravlja Podgorica doc. dr Nebojša Kavarić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i predsjednik Odbora turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović.
Posjeta : 49