0
Zvanično počeo rad Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke
Doprinosiće svijesti - o identitetu!

    - Ove dvije institucije funkcionišu na crnogorskom kulturnom i društvenom prostoru već gotovo dvije decenije, ali je trebalo dosta vremena da se savladaju komplikovani, ne samo finansijski nego tehničko-tehnološki izazovi transformacije ove zgrade nekadašnjeg Doma Vojske, u danas, mjesto na kojem će se odvijati vrlo intezivan kulturni život Crne Gore, posebno u oblasti filmske i muzičke umjetnosti. Očekujem da će rad ovih institucija i rad crnogorskih kulturnih institucija u cjelini u narednom periodu dati prepoznatljiv doprinos daljem snaženju svijesti o crnogorskom državnom, nacionalnom i kulturnom identitetu, i da će doprinositi kvalitetu kulturne ponude i ukupnom kvalitetu i novom profilu crnogorske kulturne politike, i svakako vodeći računa o multikulturalizmu kao jednom od temeljnih stubova crnogorskog savremenog društva - istakao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povodom zvaničnog početka rada Muzičkog centra i Crnogorske kinoteke u rekonstruisanom Domu vojske u Podgorici.

- To je, naravno, veliki izazov za crnogorsku državnu politiku, a ona je tokom prethodnog perioda pokazala da prepoznaje taj izazov i da prepoznaje značaj tog pitanja. Želim da ovu priliku iskoristim i da podsjetim da su prethodne godine bile godine intezivne obnove objekata kulture na crnogorskom sjeveru i da danas možemo da kažemo da su svi ti objekti u cjelini obnovljeni. Takođe, mogu da kažem da su mnogi objekti obnovljeni i da su tehničko-tehnološki unaprijeđeni i u centralnom i južnom dijelu države, dakle, i u Nikšiću, Danilovgradu, Cetinju ali i u Ulcinju, Baru, Kotoru i u Herceg Novom, što svjedoči o tome da je crnogorska državna politika prepoznala važnost stvaranja kvalitetnijih uslova za razvoj kulture u Crnoj Gori, za snaženje kapaciteta nacionalnih i lokalnih, dakle svih institucija kulture sa stanovišta onog što su ključni izazovi sa kojima se suočava ukupno crnogorsko društvo - ukazao je Đukanović i zaključio:
- Vjerujem da smo stvorili jedan kvalitetan temelj, i da će to predstavljati unaprijeđenu platformu za dalje djelovanje crnogorske državne politike i crnogorskih kulturnih institucija na unaprjeđenju kulturne ponude savremene Crne Gore i stvaranja uslova za kvalitetniju prepoznatljivost crnogorske kulturne ponude na tržištu ujedinjene Evrope.
Program

Uz poštovanje epidemioloških mjera, Gudački ansambl Crnogorskog simfonijskog orkestra u Velikoj sali Muzičkog centra izveo je Antičke arije i igre broj 3, Otorina Respigija, odabrana dva stava „Italiana andantino“ i „Passacaglia Maestoso“, a u Kamernoj sali Kvintet limenih duvača svirao je „Američku svitu“ Enrikea Krespa, odabrana dva stava „Vals Peruano i „Son de Mexico“. Početak rada u novom prostoru Crnogorska kinoteka obilježila je projekcijom filmskog žurnala „Obnova Crnogorske kraljevine 1910. godine“.
Posjeta : 28