1
Izložba "Muzički instrumenti sa azijskog kontinenta" u "Perjaničkom domu"
Tradicija, predanje i kult - kroz igru i ples!

          - Veoma bogata kolekcija muzičkih instrumenata porijeklom iz Indonezije i Burme , ima posebno značenje jer predstavlja bogatstvo tradicije, predanja i kulta kroz igru i ples u kulturi ovih naroda - ukazuje Brankica Nedović, kustoskinja izložbe "Muzički instrumenti sa azijskog kontinenta" - izbor iz fonda Centra savremene umjetnosti Crne Gore - koja je od sinoć do kraja godine otvorena u "Perjaničkom domu".


- Veoma bogata kolekcija muzičkih instrumenata porijeklom iz Indonezije i Burme , ima posebno znacenje jer predstavlja bogatstvo tradicije,
predanja i kulta kroz igru i ples u kulturi ovih naroda.
U muzici Indonezije nailazimo na mnoge elemente koji potiču iz Kine, Indije, Arabije i stapaju se sa njihovom tradicijom. Posebnost muzičke strukture Indonezije prije svega čine intervali. Na Javi postoje dva tonska poretka:“pelog“ sastavljen od 142 ljestvice i „slendro“ koji je sastavljen od 101 ljestvice.“Pelog“ se temelji na sedmotonskom, a „selendro“ na pentatonskom nizu.“Gamelan-orkestar“ je tradicionalni instrumentalni sastav u kojem nastupa i do 60 svirača. Orkestar čine gongovi, bubnjevi, ksilofoni, gudački instrumenti, dugačke flaute i citre, a javljaju se i glasovi. Dok jedna grupa instrumenata izvodi glavnu melodiju, druga je ukrašava i varira, a gongovi odvojenim udarcima označavaju periodizaciju melodijskog toka``.

Posjeta : 5