1
Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore o formiranja vježbovno-strelišnog prostora na Sinjajevini
Sve rađeno - transparentno!

          - Cjelokupan proces oko formiranja vježbovno-strelišne prostorije na Sinjajevini do sada bio transparentan, kao i da će se tako nastaviti - saopštili su Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore.
- Vojska Crne Gore uvijek je bila i biće na usluzi građanima, da ih zaštiti i pomogne u svakoj situaciji. Naša je dužnost da istaknemo da nije namjera da radimo na štetu stanovništva i svoje zemlje - zaključuje se u saopštenju.

Javnost je upoznata da će se sljedeće sedmice na vježbovno-strelišnoj prostoriji organizovati stacionarno logorovanje i izvršiti gađanja minobacačima 82 mm i 120 mm. Takođe, danas smo uputili poziv svim zainteresovanim NVO iz oblasti zaštite životne sredine i medijima da pristustvuju vježbi 22.oktobra. Na taj način želimo svima da damo sve odgovore.
Ovom prilikom podsjećamo da je Ministarstvo odbrane, kako je i najavilo, ove godine krenulo sa utvrđivanjem nultog stanja na Sinjajevini, te da je dio istraživanja završen. Sa rezultatima javnost će biti upoznata 22.oktobra na Sinjajevini. Taj postupak istraživanja ponovićemo sljedeće sedmice, u toku i nakon vježbe, kako bi imali uporedne podatke. Sve to je definisano odlukom Vlade iz septembra prošle godine, kojom je na toj planini formirana vježbovno-strelišna vojna prostorija.   
Ovom prilikom želimo i istaći da nisu tačne informacije koje prenose pojedini mediji da Vojska svakodnevno upozorava stočare da se sklone sa planine. Na Sinjajevini je prisutna Inženjerija Vojske Crne Gore koja radi puteve, a koja je u zadnje tri godine rekonstruisala više od 500 kilometara puteva, dok je 40 kilometara novih puteva probijeno. Vojska Crne Gore je poslala obavještenje opštinama Kolašin, Mojkovac, Šavnik i Žabljak o planiranoj vježbi. Odgovoran pristup poručujemo da ćemo uvijek imati, kao i da ćemo o svim budućim aktivnostima javnost obavještavati.
Poziv

- Pozivamo Vas da organizujemo sastanak predstavnika Ministarstva odbrane i Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i stočara, koji se protive ideji da se na najvećem balkanskom, a drugom po veličini evropskom pašnjaku, apsolutnom žarištu biodiverziteta Evrope i ekosistemu od beskrajno velikog značaja za planetu Zemlju, uspostavi vojni poligon - navedeno je u pozivu NVO "Sačuvajmo Sinjajevinu", koja se obratila i Delegaciji EU u Podgorici, zahtijevajući da bude odgođena vojna vježba koja je na tom lokalitetu zakazana od 19. do 23.
Posjeta : 4