1
Upozoravajući podaci sa press konferencije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti
Podgorici prijeti - zatvaranje od 22!

                   - Broj novootkrivenih u Podggorici u četrnaestodnevnom periodu da bi Podgorica prešla iz druge u treću grupu je 1488. Nažalost, Podgorica je tu negdje i ako ovakav trend obolijevanja nastavi, plašim se da već od današnjeg dana u Podgorici možemo računati sa zatvaranjem ugostiteljskih objekata i sa zabranom kretanja od 22. Svima je jasno da nikome nije u interesu da do toga dođe i imamo vremena da se potrudimo da Podgoricu ne zatvorimo. Ovo danas odraz je dešavanja od prije 14 dana, tako da je nezahvalno govoriti šta će biti do petka u ponoć. Nikad nije kasno da krenemo sa strogim poštovanjem mjera i preporuka - napomenuo je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Senad Begić na današnjoj press konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

- Hospitalizovana su 303 COVID-19 pacijenta. Od toga 62 pacijenta u KCCG, za17 možemo reći da su životno ugroženi. Imamo i dvoje djece i majku pratillju u Institutu za bolesti djece i oni su dobrog opšteg stanja. U Institutu za onkologiju imamo jednog pacijenta. Dva pacijenta imamo na Klinici za neurohirurgiju. U barskoj bolnici je 39 pacijenata, od kojih je sedam u intezivnoj njezi, životno su ugroženi. U beranskoj bolnici 57 pacijenata, od kojih je sedam sa teškom kliničkom slikom. U nikšićkoj bolnici je 65 pacijenata, šest sa teškom kliničkom slikom. U Brezoviku su 33 pacijenta koji su stabilnog zdravstvenog stanja. U PZU "Codra" nalazi se šest pacijenata, četiri porodilje i dvije trudnice, staabilnog su opšteg zdravstvenog stanja. U pljevaljskoj bolnici je 27 pacijenata, u bjelopoljskoj 14 - naveo je direktor Interne klinike KCCG i član Kriznog medicinskog tima dr Sreten Kavarić.
Po njegovim riječima, na svakih sto inficiranih projekcije su da možemo očekivati do 20 potencijalnih kandidata za hospitalno liječenje, od čega 15 sa srednje teškom kliničkom slikom, a pet može na samoj prezentaciji, na dan potvrde infekcije, u teškom zdravstveno stanju.
- Neprekidan rad ekipa koje rade oko pacijenata na internoj i infektološkoj klinici predstavljaju ne samo veliki izazov nego i veliki napor za ekipe koje se rotiraju i koje rade sa najteže oboljelim pacijentima. Onaj dio građana koji poštuje mjere omogućio je da imamo ovaj broj na dnevnom nivou inficiranih osoba. Jeedan dio građana koji se ne pridržava mjera očigledno nije shvatio da se radi o oboljenju koje ne bira bogate, vjeru, starost, da li ima preduslova da izađe na kraj sa ovom infekcijom. Niko u svijetu nema procjenu imuniteta bilo koga od nas. Iskušavanje ove infekcije, nepridržavanje mjera može se završiti fatalno. Dovoljno je poogledati dnevne izvještaje, pa vidjeti da je situacija svugdje sve gora i u regionu i u čitavom svijetu - ukazao je dr Kavarić.
On je odgovorio da je u Klinički centar stiglo 400 brzih testova koji određuju antitijela. PCR testovi su stigli, ali nije sprovedena carinska procedura. Od utorka Eliza testovi dostupni su ljekarima da mogu da provjere stanje pacijenata kod kojih smo imali sumnju da postoji infekcija koronavirusom.
Slave, izolacije, čekanje, smrtnost

- Institut je uputio prepporuke svim vjerujućim ljudima da slavljenje krsnih slava obave u najužem krugu porodice. Nije potrebno da licitiramo sa brojem, ali je jako bitno da taj broj bude što manji, a i Mitropolija je dala saopštenje kako treba proslaviti krsnu slavu i sa aspekta religije i epidemioloških mjera.
- Ako je jedno dijete u odjeljenju inficirano, nema potrebe da svi idu u samoizolaciju. Na online predavanja prećiće se kada nastava ne bude imala smisla, a to je kada izostajanje sa nastave u odjeljenju bude iznad 30 odsto, ili kad broj inficiranog nastavnog kadra bude takav da škola ne može adekvatno organizovati nastavu.
Vrijeme čekanjja na rezultate analize je dva ipo do tri dana i zavisi od količine uzoraka koji se dopremaju na dnevnom nivou u IJZ.
Na to ne možemo uticati, osim da apelujemo da se brza labratorijska potvrda infekcije omogućava onim pacijentima koji su u najvećoj potrebi za njom.
-   
Naučna istraživanja pokazuju da će u narednom periodu doći do povećanja smrtnosti uslijed nedostatka vitamina D, zagađenosti vazduha i sezone gripa.
Sistem semafora

- Institut je predložio sistem semafora koji će neko vrijeme biti na snazi i koji će kao takav, po automatizmu, pokretati ili gasiti protivepidemijske mjere. Taj automatizam daje nam dosta vremena da se konkretno bavimo epidemiološkim pitanjima i problemima na terenu. Ako primjetimo da ovi nivoi ne daju rezultate, možemo ih promijeniti tako da umjesto 1200 inficiranih na 100 000 spustimo na 1000 ili niže, da bi pooštrili mjere i obuhvatili veći dio populacije. Ubijeđeni smo da zajedno i složno, uz pridržavanje mjera, možemo dobiti rezultate bez dodatnih stezanja - odgovorio je novinarima dr Begić.Posjeta : 3