0
Predsjedniku Skupštine uručen Izvještaj EK o Crnoj Gori za 2020.
Za napredak u reformama - ispuniti preporuke!

         - Parlament treba da bude centar društveno-političkih dešavanja, prepoznat kao mjesto tolerancije, dijaloga, poštovanja i konsenzusa oko ključnih pitanja za crnogorsko društvo - istakao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, kojem je šefica delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oanu Kristinu Popa danas uručila Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za 2020.
Bečić je kazao da ima posebno zadovoljstvo da je jedna od prvih aktivnosti kao novoizabranog predsjednika, primanje Izvještaja, koji doživljava kao ohrabrenje da će novi saziv parlamenta snažno raditi na reformama potrebnim za ubrzanje našeg pristupnog procesa.

Šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da Izvještaj sadrži niz jasnih preporuka koje je neophodno ispuniti kako bi napredak u reformama na putu ka Evropskoj uniji bio brži. Ambasadorka je navela da je u cilju ispunjavanja strateških ciljeva Crne Gore, od posebnog značaja postojanje međupartijskog razumijevanja i saradnje.
U otvorenom dijalogu, ambasadorka Popa izrazila je posebno zadovoljstvo činjenicom da se fokus političke debate vratio u Skupštinu Crne Gore nakon nedavno održanih izbora.
- To je jedini način da se postigne djelotvorno i odgovorno zakonodavstvo, kazala je, između ostalog, ambasadorka Popa.
Poseban akcenat na sastanku dat je očekivanju da će predsjednik Bečić ohrabriti dijalog među političkim učesnicima, kako bi se sprovele sveobuhvatne izborne reforme do narednog izbornog ciklusa.
- Potrebno je da svi zajedno, bez obzira na naše političke razlike, radimo na efikasnoj implementaciji preporuka iz navedenog izvještaja. Političke razlike moraju postati naše bogatstvo, a integracija ka EU konsenzus kojem treba podrediti naše uskostranačke i druge interese jer evropska budućnost Crne Gore nema alternativu, naglasio je Bečić.
Posjeta : 154