2
Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore
Veče posvećeno - doktoru Karamanagi!

       Veče posvećeno poznatom ulcinjskom ljekaru i humanisti, čuvaoacu baštine tog kraja, primarijusu dr Ganiju Karamanagi Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, uz podršku KIC “Budo Tomović”, prirediće sjutra od 20 u sali DODEST "srca kulture grada".
Govoriće akademik Zuvdija Hodžić, mr scc. Miroslav Marić i autor. Moderator večeri biće Neda Papović, a u muzičkom dijelu programa učestvuje Amela Frljučkić, izvođač na harmonici.
   

Gani Karamanaga rođen je 1946. godine u Ulcinju u porodici pomoraca. Osnovnu školu je završio u Ulcinju 1960, Medicinsku školu na Cetinju 1964. godine. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu 1969. godine, a specijalizaciju iz pneumoftiziologije je završio 1977. godine takođe u Beogradu. Cijeli svoj radni vijek je posvetio liječenju bolesnika od plućnih bolesti ovoga podneblja, pa i šire, kao i na praćenje medicine sa naučnog aspekta vezano za ove krajeve. Živeći svakodnevno u gradu Ulcinju i susretajući se sa patologijom oboljevanja ovoga kraja poseban osvrt imao je u praćenju i liječenju hroničnih bolesti prirodnim faktorima ove regije. Sa velikom ozbiljnošću studiozno se bavi ovom problematikom. Za dokazani stručno i naučni rad Ministarstvo zdravlja Vlade Crne Gore mu uručuje zvanje Primarijus 1998.godine. Svoje stručno - naučne radove objavljivao je na crnogorskom i albanskom jezik.
Organizator i učesnik je prvog Simpozijuma „Mogućnost razvoja zdravstvenog turizma u Ulcinju“ 2002. godine nakon čega je štampana knjiga na crnogorskom i albanskom jeziku.
Njegove knjige objavljene su na oba jezika: “Liječenje priorodnim faktorima u Ulcinjskoj regiji (2008), “Sunce, more, zdravlje - odabir stručnih i naučnih radova (2013), “Sjećanja jednog ljekara” (2015), “Porodilište u Ulcinju” (2015), “Korijeni” (2016), “Buđenje” (2016), “Starogradskim ulicama - Na kapiji (2017), “Gradski Pazar” (2019), “Vjetreni mlin” (2020), “Monumenti” (2020).
Pored stručnog i profesionalnog angažmana u medicini, dr Karamanaga je autor zapaženih publističkih radova koji se odnose na posebnosti Ulcinjske opštine.
Shodno odluci Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti broj mjesta je ograničen, a dezinfekcija ruku, fizička distanca i nošenje zaštitnih maski u svim javnim zatvorenim prostorima je obavezno!
Posjeta : 173