2
Šesti internacionalni sajam knjiga biće od 29. septembra do 3. oktobra održan u "Bemax areni"
Knjiga "imuna" - na koronu!

       - Sajam je posvećen knjizi, promociji književnog stvaralaštva, kulturno- razvojnih društvenih i aktuelnih tema iz oblasti književnosti i ovo će biti prilika da predstavimo crnogorske izdavače, crnogorske autore, da aktuelizujemo pitanje crnogorskog izdavaštva, da pružimo priliku da se autori i institucije kulture i zemalja regiona povežu i ostvare saradnju - naglasila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović najavljujući šesti internacionalni sajam knjiga koji Glavni grad Podgorica i Sekretarijat za kulturu i sport, uz podršku Ministarstva kulture, organizuju od 29. septembra do 3. oktobra u "Bemax areni".
Po njenim riječima, na ovogodišnjem sajmu predstaviće se 51 izlagač, a radno vrijeme biće od 10 do 21.

- Program sajma je takođe prilagođen ovogodišnjim uslovima, tako da promocije neće biti cjelodnevne, već isključivo u popodnevnim časovima. Ove godine nećemo imati tradicionalni maskenbal sa osnovnim školama, jer smo procijenili da bi to bio preveliki rizik - ukazala je Medigovićeva.
- Moja prva ideja je bila da se kada je u pitanju regionalna književnost predstave oni autori koji su najčitaniji, a pripadaju mlađim generacijama pisaca, među kojima imamo i mi svoje predstavnike, a koji nikada nijesu bili predstavljeni našoj publici. Prije svega, imao sam u vidu Mašu Kolanović iz Hrvatske, Lanu Bastačić iz Bosne, zajedno sa našim Stefanom Boškovićem, kao dobitnicima Evropske nagrade za književnost - naglasio jje umjetnički direktor sajma Vasko Raičević.
- Ono što nam je bilo značajno kao slika domaće književne scene i što je meni uvijek bilo, na neki način najvažnije, je predstavljanje mladih pisaca i mlade generacije koja donosi neku novu sliku svijeta iz njihove perspektive. Naravno, književni program ne čini samo fikcija, već i istoriografija i druge publikacije koje su takođe značajne u izdavačkom segmentu, tako da će se na sajmu naći nekoliko knjiga poput knjige Janka Ljumovića, Tomislava Markovića, Adnana Prekića i drugih, kao i vrlo zanimljive izdavačke kuće, naročito one manje“, dodao je Raičević.
On je najavio i pregled nove austrijske književnosti, kao i književnosti koja se bavi odnosima među državam, poput odnosa između Crne Gore i Rumunije, Crne Gore i Češke i mnogim drugim temama.
- Za mene je veoma važno da se događaji iz kulture održavaju uprkos svim otežavajućim okolnostima i nadam se da ove stroge mjere neće odvratiti ljude od posjete sajmu, one koji su zaljubljenici u književnost i koji su fascinirani knjigom kao fenomenom - zaključio je Raićević.
Uvertira

U susret sajmu večeras od 20 biće održan književni program „Mlada crnogorska književnost“, u kosoj Sali Biblioteke „Radosav Ljumović“.
Umjetnički direktor sajma Vasko Raičević i književnica Dragana Tripković razgovaraće sa Barbarom Delać i Milom Masoničićem, reprezentima nove generacije crnogorskih književnih stvaralaca.
Posjeta : 12