2
Radovi na adaptaciji Art galerije teku planiranom dinamikom
Kultura se vraća - u centar!

          Podgorica će uskoro dobiti adekvatne izlagačke uslove, čime će se obogatiti kulturna ponuda i dodatno oživjeti centar grada - radovi na adaptaciji Art galerije, knjižare i kafea u Vučedolskoj ulici na prostoru od 215 teku planiranom dinamikom.

Ekipe Agencije za stanovanje Glavnog grada, završile su radove na ugradnji instalacija jake i slabe struje, oblaganju zidova gips-kartonskim panelima u predviđenom kafeu. Takođe, završena je podna obrada od fero betona i cementne košuljice, krovni svjetlarnik na izložbenom prostoru i hidroizolacije i termoizolacije na ravnom krovu izložbenog prostora. U toku je i izvođenje radova na instalacijama termotehnike, adaptaciji predviđenih sanitarnih čvorova, stolarski radovi u unutrašnjosti prostora, bravarski radovi na fasadnim otvorima, molerski i drugi kako bi prostor bio stavljen u funkciju u skladu sa projektovanom namjenom.
Projekat adaptacije izvodi se u skladu sa svim standardima galerijskih djelatnosti, uz primjenu savremenih rješenja unutrašnje arhitekture. Nakon adaptacije i opremanja ovog jedinstvenog prostora otpočeće se sa cjelovitim i promišljenim programima sa fokusom na savremenu umjetnost. Pored izlagačkog prostora, kao prateći segment pokreće se i Art kafeterija kao dodatni prostor za susrete i kulturne razmjene.
Kroz adaptaciju ovog prostora za umjetnost, stiču se uslovi i za kreiranje nove programske šeme. Programski koncept biće fokusiran na savremenu umjetnost i nove umjetničke tehnologije, te pored prezentacije rada crnogorskih umjetnika u značajnoj mjeri biće okrenut i umjetničkim scenama regiona i Evrope, interdisciplinarnim projektima, radionicama, istraživanju i novim modelima prezentacije i recepcije umjetnosti. Program će se osmišljavati na osnovu stručnih selekcija i kroz saradnju programskog tima, a realizovati kroz brojna, već potvrđena partnerstva sa galerijama, institucijama i kulturnim akterima iz zemlje i inostranstva.
Posjeta : 10