0
Predsjedništvo DPS ocijenilo da je izborni rezultat ispod očekivanja
Partijski interes podrediće - patriotskim!

       - Demokratska partija socijalista je spremna za postizborne razgovore sa potencijalnim partnerima. To će prije svega biti one partije sa kojima je i do sada konstituisala parlamentarnu većinu, jer vjerujemo da taj proevropski blok ima i snagu, i odlučnost da nastavi započeti posao. Imajući u vidu opasnost koja se nadvila nad Crnom Gorom, DPS će svoj partijski interes u najvećoj mogućoj mjeri podrediti opštem interesu svih patriotskih snaga da se sačuva samostalnost Crne Gore, naš identitet, naš evroatlantski put, vrijednost antifašizma i naš međunacionalni suživot - navedeno je u saopštenju poslije sinoć održanog Predsjedništva DPS na kojoj je ocijenjeno da je izborni rezultat ispod očekivanja, ali da je DPS "pojedinačni pobjednik nedjeljnih izbora sa preko 143 hiljade glasova, što je deset hiljada glasova više od drugoplasiranog, sa podrškom iznad 35% i najviše osvojenih mandata".

DPS jasno poručuje da nema o čemu razgovarati sa onima koji su na ovim izborima pomiješali vjeru i politiku, koji nas vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom u kome nema mjesta ni za crnogorsku državu, ni za crnogorsko ime.
- Pred nama je, dakle, nastavak izbornog procesa i pregovori partija i koalicija koje su zadobile parlamentarni status. Velika je odgovornost na onima koji su u situaciji da presudno utiču na dalji tok političkih događaja u Crnoj Gori. Od njihove odluke ne zavisi sudbina ni jedne partije, niti bilo kog političara. Od njihove odluke zavisi sudbina Crne Gore. Konstatovano je da odluku o budućim političkim aranžmanima treba samostalno da donese svaka partija, sa jasnom sviješću o istorijskoj odgovornosti. Od međunarodne zajednice očekujemo da ostane dosljedna, kao što je osam mjeseci ćutala na besprizorno miješanje druge države u naše izbore i na nezabilježen uticaj crkve na politiku, da prepusti sada ovu odluku crnogorskim političkim subjektima. Crna Gora neće dozvoliti da joj se nakon jednog vijeka ponovi istorija, u kojoj je jednom bila moneta za potkusurivanje ključnih zemalja i njihovih interesa na Balkanu - navodi se u saopštenju.
Posjeta : 59