2
Ministar kulture na Cetinju
Prijestonica dobija - bioskop!

    -Zadovoljstvo mi je što smo pokrenuli aktivnosti na revitalizaciji prikazivačke djelatnosti u Prijestonici, jer će timedodatno biti upotpunjena kulturna ponudaovog grada. Prijestonica je već izabrala i lokaciju, riječ je o zgradi Crvenog krsta, pa se nadam da će Cetinjani uskoro moći da, u savremeno opremljenoj bioskopskoj sali, vide najkvalitetnije filmske projekcije domaće i inostrane produkcije - istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je danas sa Aleksandrom Kašćelanom razgovarao o aktuelnoj i budućoj saradnji u oblasti kulture.

Tim povodom potpisan jei ugovor o uspostavljanju bioskopa u ovom gradui njegovom opremanju savremenom tehnikom. U realizaciju ovog projekta Ministarstvo kulture i Filmski centar Crne Gore uložiće 80.000 eura.
- Bogato kulturno i istorijsko nasljeđe Prijestonicu preporučuje i kao atraktivnu filmsku destinaciju - poručio je ministar Bogdanović.
Tokom današnjeg sastanka, sagovornici su se osvrnuli i na projekte iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva koje Ministarstvo kulture kontinuiranofinansira i sufinansira, a više riječi bilo je o očuvanju, zaštiti i prezentaciji kulturnog nasljeđasa teritorije Prijestonice.U tom kontekstu, ministar Bogdanović podsjetio je da je Ministarstvo kulture tokom posljednje dvije godine u projekte iz oblasti kulturne baštine na Cetinju uložilo više od pola miliona eura.
- Među projektima koje bih posebno izdvojio jesu završena konzervacija spomenika Lovćenska vila, sanacija tri kapije u Njegoševom parku,ali ne manje važna sui ulaganja u nove muzejske postavke, rekonstrukciju i adaptaciju Stare bolnice i istraživanja na više lokaliteta, poput Žabljaka Crnojevića - kazao je ministar Bogdanović.
Na današnjem sastanku bilo je riječi i o mogućnosti obnavljanja Cetinjskog bijenala,asa rukovodstvom Prijestoniceposebno je razgovaranoo potrebi uspostavljanja posebne javne ustanove iz oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, što je, kako je naglasio ministar Bogdanović, Ministarstvokulture u potpunosti spremno da podrži.
Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan istakao je da je današnja posjeta ministra Bogdanovića pokazatelj izuzetno dobre saradnje Prijestonice i Ministarstva kulture. Ocijenio je i da je podrška za projekte i aktivnosti o kojim je danas razgovarano od izuzetnog značaja za unapređenje kulturnih potencijala Cetinja.
- Saradnja je izuzetna u svim oblastima i treba samo tako da nastavimo - poručio je gradonačelnik Kašćelan.
Ministar Bogdanović obišao je danas i spomenik Lovćenska vila u čiju sanaciju i konzervaciju je uloženo 25.000 eura.





Posjeta : 533