1
Ministar kulture i predsjednik SO Budva o kulturi u "prijestonici turizma"
"Grada teatar" osnažiti - programski i tehnički!

    -Saglasili smo se da je neophodno da već sada i sa lokalnog i sa nacionalnog nivoa počnemo da radimo kako bi sljedeće festivalsko izdanje i u programskom i u tehničkom smislu doživjelo iskorak u odnosu na prethodne godine. Takođe, cijenim da je vrijeme da ozbiljnije pristupimo inicijativi da Grad teatar postane manifestacija od posebnog značaja, što ovaj festival svojim renomeom definitivno zaslužuje - istakao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović koji je danas sa predsjednikom Opštine Nikolom Divanovićem i njegovim saradnicima razgovarao o unapređenju kulture u ovom gradu, dosadašnjim projektima i budućim oblicima saradnje na više nivoa.

Imajući u vidu da Budva ima potencijal za značajnije kulturno-umjetničke programe i van ljetnje sezone, na sastanku je konstatovana potreba za uspostavljanjem zatvorene scene, a bilo je riječi i o promociji Budve kao filmske destinacije.
- Sa rukovodstvom Filmskog centra razmotrićemo opcije koje su, siguran sam, brojne, nakon čega ćemo početi razradu koncepta shodno kojem će Budva biti vidljivija kao lokacija na širem filmskom tržištu - poručio je ministar Bogdanović.
Sagovornici su ocijenili da je Budvi neophodno vratiti Pjesmu Mediterana, manifestaciju po kojoj je ovaj grad dugo bio prepoznat na regionalnoj muzičkoj mapi.
„Vjerujem da postoji prostor za realizaciju ideje o ovom festivalu kao međunarodnoj muzičkoj smotri, koja će žanrovski biti usklađena sa aktuelnim trendovima“, naglasio je ministar Bogdanović.
Sagovornici su akcentovali značaj jačanja saradnje kada je riječ i o kulturnoj baštini ovog područja, uz poseban naglasak na fortifikacije i podvodna arheološka istraživanja.
Tokom radne posjete Budvi, ministar Bogdanović posjetio je danas i Spomen dom „Crvena komuna“, u kontekstu priprema za obilježavanje stogodišnjice prve komunističke opštine na Jadranu - petrovačke Crvene komune, koju planira Opština Budva.
- Ministarstvo kulture sa posebnim senzibilitetom podržaće obilježavanje ovog značajnog jubileja - poručio je ministar Bogdanović.
Predsjednik Opštine Budva Nikola Divanović izrazio je zadovoljstvo današnjim plodotvornim susretom sa ministrom Bogdanovićem, posebno pozdravljajući podršku Ministarstva kulture u ambicioznim planovima ove opštine za obilježavanje jubileja Crvene komune. Kako je naglasio, od velikog je značaja i spremnost Ministarstva da pomogne revitalizaciju kulturnih manifestacija po kojima je Budva prepoznata.
- Na taj način dodatno ćemo afirmisati kulturni život, ali i obogati turističku ponuda našeg grada - kazao je Divanović.
Posjeta : 96