1
SPC dala rok Vladi Crne Gore
Odgovor čekaju - do Petrovdana!

    Krajnji rok do kojeg će Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čekati Vladin odgovor na prijedlog o izmjeni Zakona o slobodi vjeroispovijesti je Petrovdan, 12. jul, poručili su iz Episkopskog savjeta SPC, navodeći da poslije toga nemaju namjeru da razgovaraju o toj temi.

Iz Episkopskog savjeta su kazali da su "primili k znanju" jučerašnje saopštenje Evropske komisije o potrebi nastavka dijaloga između Crkve i Vlade u Crnoj Gori, po pitanju "donošenja opšteprihvaćenog Zakona o slobodi vjeroispovjesti".
Oni su, međutim, naglasili da nijesu spremni da tu važnu temu uvode u zonu najavljenih izbora i njima predstojeće predizborne kampanje.
- Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucjenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmjeni zakonskog teksta. Poslije toga vremena, a u periodu predizborne kampanje, nemamo namjeru da razgovaramo o ovoj temi" - poručili su iz Savjeta.
- Кada je u pitanju litija najavljena za sjutra, Nedjelju svih svetih, pozivamo sveštenike i vjernike da tamo gdje litije nijesu na vrijeme prijavljene i gdje, samim tim, nijesu dobile odobrenje policije, tu treba održati samo molebane u hramu - kazali su iz Savjeta.
Oni su poručili da, tamo gdje su odobrene, litije treba da se obave u onom broju učesnika koji predviđaju važeće zdravstvene mjere.
Oni su pozvali Upravu policije i njene službenike na terenu da zakonske propise i zdravstvene mjere primjenjuju po pravilu da je ”zakon jednak za sve”.
Posjeta : 112