3
Danas je Međunarodni dan džeza
Proslava dobila - virtuelni format!

          Zbog epidemije COVID-19, koja traje, deveta godišnja međunarodna proslava Međunarodnog dana džeza širom svijeta ove godine prećiće u virtuelni format, umjesto da se odvija, kako je ranije planirano, u Kejptaunu u Južnoj Africi (glavni program) i drugim lokacijama širom svijeta. Organizatori Međunarodnog dana džeza su UNESCO i Institut džeza Herbi Henkok, koji u saradnji sa organizatorima širom svijeta promovišu ovaj dan i džez umjetnost i njenu misiju u svijetu.

Herbie Hancock,UNESCO.ambasador dobre volje za interkulturni dijalog i kopresjedavajući Međunarodnog dana džeza je rekao: "Ovo su neviđena vremena za građane svijeta i zahvalni smo za podršku, razumijevanje i partnerstvo naše zajednice "Jazz Day". Naoružani optimizmom, strpljenjem i milošću, radićemo na ovim izazovima kao porodice, zajednice, zemlje i kao jači ujedinjeni svijet. Sada više nego ikad prije, okupimo se i širimo etiku globalnog kretanja Dana džeza oko planete i iskoristimo ovo kao zlatnu priliku za čovječanstvo da se ponovo poveže, posebno usred ove izolacije i neizvesnosti".
Međunarodni dan džeza je ustanovljen 2011, okuplja zemlje i zajednice širom svijeta 30. aprila kako bi proslavio džez i istakao važnu ulogu muzike u podsticanju dijaloga, borbi protiv diskriminacije i promociji ljudskog dostojanstva. Međunarodni dan džeza postao je globalni pokret koji godišnje obuhvaća više od dvije milijarde ljudi na svih sedam kontinenata, uključujući Antarktiku, putem obrazovnih programa, performansa, dostignuća u zajednici, radija, televizije i striminga, zajedno sa elektronskim, štampanim i društvenim medijima.
Međunarodni dan džeza u Crnoj Gori obilježavamo u okviru svečane završnice festivala Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, od 2012. godine, koncertima domaćih i međunarodnih muzičara, u Podgorici i na Cetinju. Na prošlogodišnjoj proslavi Međunarodnog dana džeza mlada crnogorska umjetnica Iva Kostić je predstavila svoj originalni projekat
Posjeta : 80