1
U Berlinu događaj ''sa nultim budžetom, bez otvaranja, bez gužve“
Izlažu radove - na balkonima!

    Dok su galerije i muzeji zatvoreni zbog pandemije, pedesetak umjetnika koji žive u Berlinu, izlažu radove na balkonima i pozivaju na ´´intimnu šetnju“ u otkrivanju njihovih djela.

Dok nam je suspendovana sloboda, balkoni su postali jedinstvena mjesta za svakodnevne performanse ili građansku mobilizaciju“, objašnjava kolektiv umjetnika koji je ovaj projekat postavio u umjetničkom kvartu Prenclauer Berg, delu berlinskog okruga Pankov.
Balkoni su ´´izlazi za hitne situacije da bismo udahnuli vazduh, proveli trenutak na suncu ili da bismo pušili“ u ovo doba izolacije, objašnjavaju kustosi izložbe koji su umjetnicima dali 48 sati da se slobodno prepuste mašti.
U Berlinu, gdje izolacija nije tako striktna kao u ostalim djelovima Nemačke, šetači i znatiželjnici su pozvani da podignu glavu kako bi se divili djelima poput merdevina od grana drveća, crnobijelih fotografija ljudi na balkonima u Atini ili Kordobi.
Jedna od instalacija predstavlja rolne toalet papira koji se spušta duž fasade zgrade, predstavljajući pomamu Njemaca za ovim dragocenim proizvodom od pojave novog korona virusa u Evropi.
   Događaj ´´sa nultim budžetom, bez otvaranja, bez gužve“ zamišljen je kao ´´intimna šetnja u potrazi za znakovima života i umjetnosti´´.
Umjetnici od ponedjeljka uveče čuvaju svoje radove u radionicama u kojima su ionako navikli da rade pomalo udaljeni od svijeta.




Posjeta : 746