3
Sa press konferencije Instituta za javno zdravlje Crne Goe o pandemiji koronavirusa
Ograničeno kretanje da - ograniči epidemiju!

    - Juče je na Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti usvojen set mjera, naredbi koje su od posebnog značaja u ovom trenutku za sve stanovnike Crne Gore. Jedna od mjera koja ima poseban značaj jeste ona kooja ograničava kretanje od 19 do 5 svakog radnog dana i od 13 u subotu do ponedjeljka u 5. Ova mjera donešena je kao jedna od krucijalnih koje moraju da pomognu i koje trebaju da budu dio svih onih napora i onih kjera koje su dosad doneešene i zaokruuživanjem ovih mjera, kada se očekuje najveći pik, poslije prolaska 14 dana od prvih obolijevanja, kad očekujemo da bude ispoljeno sve ono obolijevanje, svi oni inficirani koji su se desili u periodu za ovih 15 dana. Sljedećih 15 dana krucijalni su da mi pokušamo da ograničimo infekciju, da sačuvamo zdravlje i živote naših građana i jedina mjera koja nam je preostala, koja treba da pomogne u svom ovom naporu, jeste ograničeno kretanje - naglasio je na današnjoj press konferenciji o pandemiiji koronavirusa direktor Instituta za javno zdravllje Crne Gore profesor dr Boban Mugoša.

- To je mjjera koju smo moralli uvesti, posebno imajući u vidu da se dosadašnje mjere poštovale su se u velikomm procentu, da su dale efekte. Naš zdravstveni sistem još nije jako opterećen i uspijevamo da kontrolišemo epidemiju. Da bi tako nastavilii, morali smo da napravimo još jedan korak, jer imajući u vidu da pojedini građani ne poštuju dovoljno naredbe i mjere koje su date, morali smo donijeti i ovako stroge mjere. Ali stroge mjere, da bi sačuvali zdravlje i spsili živote. Sve što je Institut predlagao, a Nacionalno koordinaciono tijelo prihvatalo i mjere koje su donošene bile su samo da se očuva zdravlje i spasu životi. Moramo da probamo da epidemiju držimo pod kontrolom. Imamo ciljeve i zasad ih ispunjavamo. Volio bih da nastavimo u tom pravcu, a to je jedino moguće ako i ovu mjeru ispoštujemo na pravi način - ukazao je Mugoša i zaključio:
- Proćiće i ovih 15 dana, proćiće i ova epidemija i poslije ćemo sagledavati što je bilo i kako je bilo. Ali, sad nemamo vremena, niti nam se to dozvoljjava da možemo da prihvatimo bilo kakav vid izazova ili ponašanja koje možee da ugrozi zdravlje stanovnika.
Svjesni smo da ove mjere imaju i drugo lice, ali probaćemo da riješimo sve probleme koji se jave u toku i na pravi način.
Od 1180 testiranih imamo 14 pozitivnih. Nemamo vakccinu, nemamo lijjek i socijalna distanca je jedini način.Primarni cilj je da ne napunimo 600 izdvojenih postelja i tada zdravstveni sistem može da funkcioniše.
- Član 55 zakona jasno kaže da Ministarstvo zdravlja, na inicijativu Instituta za javno zdravlje, ima pravo, definisano stavom tri, da zabrani ili ograniči kretanje stanovnika u onom području u kome poostoji epidemiološki rizik, epidemija. Ministarstvo je 26.3. donijeloo naredbu o proglašavanju zarazne bollesti COVID 19 za čitavu teritoriju Crne Gore. Za GO Tuzi donijeli smo još rigoroznije mjere srećom daju određene efekte. GO Tuzi danas štiti čitavu Crnu Goru - objasnila je šefica operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti profesorica dr Vesna Miranović.
- Nemojte da vas začudi što u mjerama stoji da djeca moraju da budu u pratnji jednog roditelja. U toku vikenda, zahvaljujuće lijepom vremenu i iluziji da je bolest stala, nije bilo registrovanih slučajeva, doživjeli da su se djeca ponovo igrala u skupinama, ne poštujući socijalnu distancu. Odvojili smo ih od škole, a roditelji su dozvolili da se svi zajedno igraju. Ne znamo da li djeca potiču iz porodica koje se nalaze u samoizolaciji. Ali, sigurno znamo da su djeca prepoznata kao asimptomski nosioci virusa. Zbog toga smo pribjegli ovakvim mjerama. Pravi put je da se pridržavamo mmjera, to je jedino što nas može spasiti - napomenula je Miranovićeva.
Karantini

- Jutros se u karantinima nalaze 1144 putnika koji su smješteni tamo prije 14 dana. Danas prvi napuštaju karantin, odlaze u samoizolaciju. Danas 50 ljudi iz RESPE odlazi u samoizolaciju u svoje gradove - istakla je šefica operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti profesorica dr Vesna Miranović.
-

Posjeta : 137