1
Magara, nadomak Podgorice
Pećina magije - i strave!

    Pećina Magara udaljena svega nekoliko kilometara od centra Podgorice široj javnosti je malo poznata. Osim što je bogata nakitom za pećinu se vežu brojne misterije i narodna vjerovanja. Devedesetih je devastirana.

Pećina magije i strave”, tako je Magaru opisao profesor doktor Jovan Petrović u knjizi “Tragovima pećinskog čovjeka”. Prostire se duž Veljeg brda, nadomak Podgorice i duga je oko 320 metara. Iako su prva istraživanja sprovedena 1965. godine, pećina još nije istražena. Ipak, izvjesno je, kaže speleolog Goran Barović, da ne izlazi na suprotnom kraju brda kako su vjerovali mještani.
- Riječ je o prostom speleološkom objektu. To je jedan glavni kanal koji se kasnije razdvaja na dvije dvorane od kojih jedna ide gore, druga prema donjim etažama. Na sredini postoji prolaz koji vodi u donje etaže. Mislim da je pećina svoju evoluciju nastavila u tom pravcu. Voda je pronašla novi nivo i neku novu etažu - kaže Barović.
Pećina je bogata pećinskim nakitom. Dostupna je za posjetioce, što mnogi zloupotrebljavaju.
- Ima lijepih stalaktita i stalagmita, stubova, zavjesa, kada. Veliki problem je što je pećina dostupna građanima i još jednom ponavljam da je nakit u pećinama nakit samo dok je unutra, kad se iznese, on to više nije. Da bi nastao nakit potrebno je da se brojni uslovi poklope i stotine hiljada godina. Tako dođe neki naš sugrađanin koji taj nakit polomi, iznese ga pet, deset metara ili do izlaska iz pećine i onda ga baci. Napravio je ranu u prirodi kojoj su potrebne hiljade godina da se obnovi - upozorava speleolog.
Magara je služila kao sklonište za vrijeme Drugog svjetskog rata, a za nju se vezuju brojne misterije.
Profesor dr Jovan Petrović koji je prvi objavio istraživanje o pećini Magara zapisao je da se ovakva temperature, vlažnost i vazdušni pritisak ne mogu naći ni u jednoj pećini svijeta. To je i razlog zašto nema fotografija iz prvih ulazaka u pećinu je rim je, prema zapisima, tadašnja foto tehnika otkazivala.





Posjeta : 774