2
Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije
Premijerno - "Duga je noć"!

    Premijera radio drame “Duga je noć” biće emitovana večeras u 20 na talasima Radija Crne Gore. Nova radio drama, u produkciji Radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije. Kafana je prostor gdje se odvija specifičan društveni život, sa svojim posebnim pravilima i zakonitostima.

Dva neznanca, svak sa svojom mukom slučajno, za istim stolom piju dugo u noć... i nazdravljaju onima, koji ih i takve, nikakve vole...
A onda na kraju noći, svak svome nespokoju u zagrljaju odlazi...”
- Nova radio drama: “Duga je noć”, u produkciji radija Crne Gore, tretira temu kafane, kao subkulturne institucije. Kafana je prostor, gdje se odvija specifičan društveni život, sa svojim posebnim pravilima i zakonitostima. U fokusu radio drame: “Duga je noć” je ideja emotivne manipulacije, kao izdvojenog oblika pojavljivanja ovog socio-psihološkog fenomena u lepezi ostalih. Emotivna manipulacija običnog čovjeka sa drugim običnim čovjekom je matrica, koja se može transponovati po vertikali društveno-političke hijerarhije. Na svakom njenom nivou, običan čovjek je na gubitku - kaže režiser Boris Dragojević.
Na svakom njenom nivou, običan čovjek je na gubitku.
- Drama "Duga je noć", bar iz mog ugla, zamišljena je kao refleksija opsjenarskog životnog stila: ljudi oko nas "glume", igraju svoje uloge, konstantno se, čak i u nekim privatnim druženjima, ponašaju kao da su na sceni. Poimanje sebe samih kao izuzetno važnih persona, u sukobu je sa drugim ljudima koji niti glume, niti razumiju tu potrebu da se bude nešto drugo ili neko drugi, do ono što čovjek već jeste. Hoćete li ispasti naivac, hoće li vas iskoristiti za upotpunjavanje svojih biografija ili, makar, za razbijanje sopstvene dosade, svejedno je. Jer, definitivno, svi smo mi prošli kroz neku "kafanu života" u kojoj smo ispali smiješni ili čak glupi, a neko drugi je za stolom odigrao svoju "rolu" i zadovoljan otišao dalje - kaže scenaristkinja Nada Bukilić.
Premijera radio drame “Duga je noć” je u četvrtak, 23. januara u 20 sati na talasima Radija Crne Gore.
Scenario potpisuje Nada Bukilić, režiju Boris Dragojević, uloge glumci Dejan Ivanić, Danilo Čelebić i Pavle Popović.
Ton majstor: Jovica Trajkovski
Muzička urednica: Nada Vučinić
Narator: Vladimir Savićević
Posjeta : 73