0
Peti Internacionalni sajam knjiga otvoren u "Bemax areni"
Okupljeno najviše - izdavača i pisaca!

             - Ovogodišnji Sajam je nikad bolje organizovan, sa nikad većim brojem učesnika, kako izdavača, tako i pisaca i u nikad ljepšem ambijentu. Na taj način ova danasnja Podgorica i današnja Crna Gora šalje poruku da želi da bude dio savremenog svijeta i savremene kulture, kao što je ona Crna Gora prije 500 godina pripadala tom svijetu, a to znamo zahvaljujući postojanju knjiga koje danas slavimo - naglasio je gradonačelnik Podgoriice dr Ivan Vuković, otvarajući sinoć 5. Internacionalni sajam knjiga u "Bemax areni".

- Ovogodišnje izdanje Sajma je višestruko značajno. Ovo je godina jubileja, godina kada se prisjećamo Božidara Vukovića Podgoričanina, kada se prisjećamo naših slavnih Crnojevića, kada treba na trenutak barem pomisliti na dubinu istorijskih koljena ovog našeg naroda i ove naše države i na dužinu duhovne vertikale kojoj pripadamo, dakle na sve one stvari kojima bi se drugi itekako kako ponosili, a mi vrlo često zaboravljamo - ukazao je Vuković.
- Zahvaljujući Internacionalnom sajmu knjiga poštovaoci pisane riječi i stručna javnost, petu godinu zaredom, imaju priliku da se upoznaju sa izdavačkom produkcijom Crne Gore i regiona, ali i da prisustvuju promocijama i debatama na kojima se problematizuju aktuelne teme književnog stvaralaštva, izdavaštva, kao i sva ona pitanja koja se u ovoj nučno-tehnološkoj ubrzanosti otvaraju pred autorima i esnafom zaduženim za proizvodnju knjiga - naglasio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović i dodao:
- Posebno raduje podatak koji pokazuje da među posjetiocima ovog sajma ima sve više djece, kao i činjenica da su organizatori značajan dio sajamskih sadržaja koncipirali po uzusu i potrebama najmlađih čitalaca. Koliko je to važno pokazuju nam brojni izvještaji i analize iz kojih se mogu izvući nimalo optimistični zaključci o nivou pismenosti, čitanju i odnosu prema knjizi kod mlađih generacija svuda u svijetu.
- Ovakav koncept, koji je naišao na podršku Ministarstva prosvjete, teži da približi učenicima knjigu i upozna ih sa bogatom tradicijom štamparstva u Crnoj Gori. Vjerujem da će Sajam otvoriti nova pitanja, podstaći na razmišljanja, ukazati na neke zaboravljene vrijednosti, ispisati neke nove stranice.
Vrijednost Sajma za kulturni etos grada i Crne Gore je nesporna, te ostaje da još jednom čestitam Gradu na odličnoj organizaciji uz uvjerenje da je on već upisan u listu regionalno važnih događaja - istakao je državni sekretar Ministarstva prosvjete Aleksandar Mitrović.
Do petka u sajamskom prostoru odvijaće se maskenbal na kojem će učestvovati učenici crnogorskih osnovnih škola. Proglašenje nagrađenih maski planirano je za subotu u 11.
Posjeta : 177