2
Predsjednik Crne Gore susreo se sa generalnim sekretarom UN
Odnosi odlični - saradnja primjerena!

       Očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan - izrazio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš i u susretu sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem ocijenio da je Crna Gora članica sa kojom nema problema. Odnose Crne Gore i UN okarakterisao je odličnim, a saradnju u svim oblastima primjernom. Ujedinjene nacije posebno cijene inicijative u odnosu na mirno rješavanje problema u regionu, u kojem je Crna Gora glas zdravog razuma.

U kontekstu dostizanja pune stabilnosti regiona, Gutereš je naglasio važnost kreiranja okruženja u kojem će se stvari pozitivno kretati, uz ocjenu da je jedan od uzroka još uvijek nerješavanja otvorenih pitanja, uz izvjestan zastoj Brisela u pogledu proširenja. Iskazao je očekivanje da će budući sastav Evropske komisije pokazati veći entuzijazam za proširenje na Zapadni Balkan.
Đukanović je zahvalio generalnom sekretaru Guterešu za odvojeno vrijeme za susret u bogatoj agendi tokom zasjedanja i potvrdio snažno partnerstvo i posvećenost Crne Gore vrijednostima UN-a i multilateralizma. Podsjetio je na dinamičnu agendu susreta sa UN zvaničnicima i u kontekstu nastavka kontinuiranog političkog dijaloga pozvao Gutereša da posjeti Crnu Goru na petnaestogodišnjicu članstva u UN 2021 Istovremeno, ta posjeta bila bi dobra poruka i za region, kazao je Đukanović.
Predsjednik je ukazao na ključne prioritete daljeg razvoja Crne Gore - nastavak evropskih integracija i očuvanje dinamičnog ekonomskog razvoja, uz ocjenu da bi podsticaj sa strane UN-a ubrzanju integracije Regiona bio dodatno značajan imajući u vidu čvrsto uvjerenje da se problemi ZB ne mogu riješiti van evropskih i euroatlantskih struktura.
Potvrdio je snažnu podršku Crne Gore inicijativama UN-a i punoj implementaciji agende 2030 i Pariskog klimatskog sporazuma, kao i reformskim procesima unutar sistema, uz nastavak saradnje sa rezidentnim koordinatorom UN sistema u Crnoj Gori.

Posjeta : 288