2
"Demokratski front" o odluci Ustavnog suda
"Brljotina" abolira - Savića i Dujovića!

         - Umjesto da juče Ustavni sud razmatra ustavne žalbe Nebojše Medojevića i Milana Kneževića i odredi se da li poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali za vrijeme zasijedanja kako to tvrde Viši i Apelacioni sud, donesena je odluka kojom se Boris Savić i Mušika Dujović spašavaju od otkaza ali i krivično pravne odgovornosti. Ali ono što je najskandaloznije posle ovakve odluke Ustavnog suda, jeste da ostaje na snazi stav da poslanik u Skupštini Crne Gore ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme skupštinskog zasijedanja - saopštio je "DF", ocijenjujući da "Odluka sudija Ustavnog suda da proglase neustavnom normu o “stavljanju u zatvor” člana 119 ZKP predstavlja pravnu brljotinu i skandal koja je imala za cilj da abolira rešenja Višeg i Apelacionog suda iz decembra prošle godine kojim su Nebojša Medojević i Milan Knežević bez prethodnog skidanja imuniteta “stavljeni u zatvor.”

- Po hiljaditi put obavještavamo javnost, Nebojša Medojević i Milan Knežević nisu odbili da svjedoče. Naprotiv, svjedočili su dva puta po dva sata, ali Stojanka Radović i Lidija Vukčević nisu bile zadovoljne njihovim svjedočkim iskazom, i onda su njih dvije u koordinaciji sa Milivojem Katnićem i Borisom Savićem otpočeli neustavan i nezakonit obračun sa liderima DF i poslanicima u Skupštini. Tako su Nebojša Medojević i Milan Knežević “stavljeni u zatvor” bez prethodne procedure u Skupštini kojom bi njima dvojici bili skinuti imuniteti, jer su i Viši i Apelacioni sud donijeli rešenje da poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme zasijedanja.
I umjesto da juče Ustavni sud razmatra ustavne žalbe Nebojše Medojevića i Milana Kneževića i odredi se da li poslanik ima imunitet samo u plenarnoj sali za vrijeme zasijedanja kako to tvrde Viši i Apelacioni sud, donesena je odluka kojom se Boris Savić i Mušika Dujović spašavaju od otkaza ali i krivično pravne odgovornosti. Ali ono što je najskandaloznije posle ovakve odluke Ustavnog suda, jeste da ostaje na snazi stav da poslanik u Skupštini Crne Gore ima imunitet samo u plenarnoj sali i to za vrijeme skupštinskog zasijedanja.
Znači ovo tumačenje o ograničenosti poslaničkog imuniteta je i dalje na snazi, i predstavlja najveći udarac na nezavisnost Parlamenta. Ovom odlukom Ustavni sud se izdigao iznad Ustava, a Skupštinu kao najveći zakonodavni organ u državi pretvorio u protočni bojler u kojem je institut poslanika relativizovan od slučaja do slučaja,a ustvari obesmišljen do neprepoznavanja.
Jučerašnja odluka Ustavnog suda je nepobitan dokaz da se crnogorsko pravosuđe nalazi u ozbiljnoj krizi i da je Crnoj Gori neophodan reizbor svih sudija, ali ne u nelegitimnom Sudskom savjetu, već u Skupštini kako bi se zaustavili svi budući slučajevi neustvanog i nezakonitog ponašanja onih koji bi trebalo da štite Ustav i zakone ove države.
Posjeta : 294